Wat je verliest als je bidt - Piet van Breemen sj


Wat is gebed? Bidden is tijd verliezen. Meer nog, het is jezelf verliezen.

Dit tijdverlies verwijst op realistische en indringende wijze naar een nog fundamenteler verlies en overgave die plaatsvinden bij elk authentiek gebed. “Wie zijn ziel verliest zal het vinden” is de kern van het ware gebed.

Hiermee wil ik helemaal niet zeggen dat bidden geen vruchtbare effecten kan hebben. Wel dat “nut” niet het einddoel kan zijn van gebed. Vriendschap kan allerhande “nuttige” voordelen hebben. Maar als vriendschap in de eerste plaats daarop gericht is, dan is er helemaal geen vriendschap.

Om het te zeggen met woorden van Meester Eckhart, een geestelijk schrijver uit de Middeleeuwen: “God gebruiken is Hem doden.”

Piet van Breemen sj

Reacties

Truus zei…
Vind bidden heel moeilijk,kan slecht mijn gedachten erbij houden.Dwaal regelmatig af.In de kerk is dat iets makkelijker.
lode zei…
"Bidden"... dat doe je heel de dag... met alles en in alles en door alles wat je denkt en doet en (soms) uitspookt. Ook in de slaap als je het al inslapende wenst.
Zachte rust.
Lode

Meest gelezen

"Ik zal blij zijn als ik andermaal sterf" - een gedicht-overweging van T.S. Eliot over de drie Koningen

Knip hem door, nu het nog kan ...

"Doe het tegenovergestelde van wat je spontaan zou doen": zeven ignatiaanse tips voor een beter leven in tijden van corona