Waarom persoonlijke gebreken echt een probleem zijn



In 2014 werd bij Athenaeum  een nieuwe vertaling gepubliceerd van een boek van Baltasar Gracián (1601-1658) , genaamd “Handorakel en kunst van de voorzichtigheid” in een vertaling van Theo Kars. Baltasar Gracián was een Spaanse jezuïet van wie ondermeer  deze verzameling van 299 aforismen bewaard is gebleven. Vele getuigen van grote mensenkennis en wijsheid. Vele andere kunnen schokken door hun cynisme en opportunisme. Je vindt er de subtiliteit van Ignatius van Loyola in terug. De evangelische gedrevenheid is echter vaak ver te zoeken.

Geen enkel gebrek bij jezelf dulden 

Volmaaktheid wordt nu eenmaal gekenmerkt door de afwezigheid van fouten. Er zijn maar weinig mensen die niet een of andere innerlijke of uiterlijke tekortkoming hebben, waaraan zij zich hechten ondanks het feit dat zij makkelijk te verhelpen is. 

Het stoort een intelligente toeschouwer waar te nemen hoe een geringe fout een samenstel van grote kwaliteiten bezoedelt - een wolk is al genoeg om de zon geheel te verduisteren. 

De kwaadwilligen merken deze schoonheidsfouten van onze reputatie direct op en blijven er de aandacht op vestigen. (23)

Baltasar Gracián sj

(met dank aan Petr Kazil)



Reacties

Truus van Dam zei…
Iedereen heeft gebreken. Meestal probeer je dat te verbergen n de hoop dat het niet opgemerkt word . Daar zijn we mensen voor. Niemand is volmaakt . En alleen God kent gelukkig onze gebreken.
Anoniem zei…
Het gebed kan helpen om innerlijke ruimte te scheppen voor jezelf en de ander toe. Dit " te kort " aanvaarden vraagt naar liefde voor God.
Anoniem zei…
Tja, ter aanvulling; Liefde voor God kan inhouden, verdraagzaamheid, vergevingsgezind zijn en een helpende hand uitsteken door eerlijk te zijn.
e.harland-hazebroek zei…
wat is nu uiterlijke tekortkoming?
Ik begrijp dit allemaal niet.
Niemand is volmaakt. Wat moeten we ermee?

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)