Vier tips om je niet te laten meeslepen door angst voor het coronavirus - Nikolaas Sintobin sj



Het coronavirus kan een mens behoorlijk angstig maken. Hieronder vind je vier aandachtspunten om te vermijden dat je je laat meeslepen door die angst.

Angst kan een mens letterlijk doen verstijven en afsnijden van het leven. Angst heeft iets aantrekkelijks. Ze heeft de neiging steeds sterker te worden en alle plaats in te nemen. De reden is eenvoudig. Het is eigen aan de angst haarfijn allerhande zinvolle, vaak moeilijk te weerleggen argumenten te noemen waarom doemscenario’s noodzakelijk werkelijkheid zullen worden. Het lijkt daarom normaal en onvermijdelijk dat je daar angst bij voelt. Zo voedt en versterkt angst zichzelf en kan ze obsessioneel worden.

Van alle negatieve gevoelens is angst misschien wel de meest vernietigende. Nochtans is het niet zo moeilijk haar de pas af te snijden. Vier aandachtspunten kunnen hierbij helpen.

Uitspreken
Het is zinvol de angst niet voor jezelf te houden en erover in gesprek te gaan. Angst gedijt het best in het verborgene. Het spreken over de angst met een vertrouwenspersoon kan een eerste en belangrijke stap zijn. Het kan helpen de opsluitende en zichzelf versterkende logica van de angst tegen te gaan. De voorwaarde is wel dat de gesprekspartner de angst niet gaat bevestigen en er nog een schepje bovenop gaat doen.

Kritisch feitenonderzoek
Een tweede hulpmiddel kan zijn de feiten die aan de oorsprong liggen van de angst kritisch te onderzoeken. Vaak is de perceptie van die feiten verward, onjuist of onvolledig, worden er verkeerde verbanden gelegd en onterechte conclusies getrokken. Vandaar hun angstaanjagende werking. Het net genoemd gesprek kan de geschikte gelegenheid zijn om hier meer objectiviteit en rust te brengen.

Het bedrog van de angst
De derde tip is de belangrijkste en de meest fundamentele. De kracht van de angst ligt vooral in de overtuiging dat de angst terecht is. Angst weet als geen ander subtiele en pertinente argumenten te bedenken. Ze zijn erop gericht de geloofwaardigheid van de angst te versterken. Je meent oprecht dat je gewoon gelijk hebt als je je angstig voelt. Die argumenten bewijzen immers dat je niet anders kunt dan angst te hebben.

Hier ligt precies het bedrieglijke van de angst. Vaak is het inderdaad waar dat datgene waar de angst op slaat daadwerkelijk zal gebeuren. Alleen hoef je er geen angst voor te hebben. Met problemen kan je omgaan. Dat doe je toch van ’s morgens tot ’s avonds.

Angst belet te leven in het nú
Een vierde aandachtspunt heeft te maken met het feit dat angst vaak gaat over, al dan niet ingebeelde, problemen die zich situeren in een vage toekomst. Het slinkse gevolg daarvan kan zijn dat de angst voor die nog niet bestaande toekomst belet om voluit te leven in het wel degelijk bestaande heden. Ook hier kan het gesprek soelaas bieden.

Angst is een slechte raadgever. Het is niet goed mee te gaan in haar logica. Het is wijsheid niet met de angst in gesprek te gaan en bewust te kiezen om te vertrouwen. De weg naar nieuw en meer leven wordt aangegeven door vertrouwen en hoop, niet door angst. Het is niet voor niets dat Jezus steeds weer zegt: Wees niet bang.

Nikolaas Sintobin sj






 

Reacties

e.harland-hazebroek zei…
Heel erg goed. Bij een overlijden denk je: wie is de volgende.. Je verliest de personen waar je mee omging. Ik heb wel het gevoel: ik zie ze terug. Angstig ben je als ze ziek zijn of oud: verlies ik die nu ök. Het antwoord is JA en daar moet je weer overheen. Het is nu 3 keer gebeurd en dat is veel als je echt contact had, bang voor de volgende: ja! Ik heb er inderdaad maar even over gesproken.
Dank voor het stukje, heel fijn.
Carla zei…
Ja angst is naar en het heeft goede kanten.leren omgaan met angst en met de realiteit heeft tijd nodig. Wanneer het heel dichtbij komt en je verliest dierbaren dan is het verdriet groot. De tegenhanger van angst kan zijn wees voorzichtig zonder angst. Ook nu met de pneumokokken spuit waar je voor in aanmerking kan komen speelt ook even angst op, doe je het wel of niet. Wanneer loop je risico? Toch moet de persoon zelf in dit geval het antwoord geven. In dit geval wordt er een mogelijkheid aangeboden.
Truus zei…
Angst ja dat heb ik wel. Mijn man moet ook al voor zo'n coronatest weg omdat hij in aanraking is geweest met iemand die het ook heeft . Heel eng en dan zou ik ook 14 dagen thuis moeten blijven, en ik ben al heel voorzichtig.Ook heel bang niemand kan mij die angst afnemen.
Volgens de app hebben we niets afwachten maar.
juliavanwel@gmail.com zei…
De coronatijd kan een tijd zijn om beter te leven met angst. En een tijd om uit respect en medeleven afstand te bewaren tot elkaar. Wat zal het geweldig zijn om later, wie weet wanneer, elkaar weer te omarmen, te omhelzen, te genieten van elkaars nabijheid! Misschien is geduld het belangrijkste dat we in deze tijd kunnen leren beoefenen ....
Emiel- Sr. zei…
Er is een pandemie die slachtoffers eist.Er is ook nog geen vaccin voorhanden.
Ga er maar aan staan als regering om alles in goede banen te leiden.
Het is net als met voetbalelftallen ,de beste trainers staan langs de lijn.

Als wij ons aan de maatregelen houden die geadviseerd worden helpen wij onszelf en de overheid en kunnen wij het virus temperen.

Maar het beleid en advies slaagt alleen met medewerking van de bevolking.
De hakken in het zand zetten en maling hebben aan de regels en van sommige anarchistisch gedrag maakt een tempering van Corona moeilijk.

Men moet op vakantie,de Nederlander is verwend.
Zij die terug komen en besmet geworden zijn moeten ook zo dapper zijn om geen beroep te doen op medische hulp.

Duidelijk te zien het resultaat van de individuele samenleving.
Als dat niet verandert is er voor de toekomst weinig perspectief.

Maar ik kan mij vinden in de vorige posters,die aanhalen geduldig te zijn.

Miel-ijburg.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj