Onderscheiden in tijden van crisis: crisis als spirituele basishouding (1/6)



Onlangs schreef ik een bijdrage  over Onderscheiden in tijden van crisis. In de leer bij Ignatius van Loyola. Enkele uittreksels

Crisis als spirituele grondhouding

Eerst iets over een opmerking die Ignatius maakt bij het begin van de Geestelijke Oefeningen.

Zesde aantekening.  Wanneer wie de oefeningen geeft voelt dat er zich geen innerlijke bewegingen, als vertroosting of troosteloosheid, voordoen bij wie de oefeningen doet en dat deze niet door verschil­lende geesten wordt bewogen, dan moet hij hem uitdrukkelijk ondervragen over de oefeningen: of hij ze op de vastgestelde tijden doet en hoe, en of hij de toelichtingen zorgvuldig in praktijk brengt.  (G.O. nr 6)

Ignatius heeft de beide voeten op de grond. Hij waarschuwt tegen een veelvoorkomende misvatting over het christelijk leven. De normale toestand van de christen is niet die van een onverstoorbare rust. Wie steeds in de hemel lijkt te vertoeven zou wel eens letterlijk niet van deze wereld kunnen zijn. Anders gezegd, de regelmatige afwisseling van vreugde en droefheid zijn niet zozeer aanwijzing van een probleem, dan wel teken van geestelijke gezondheid. Nog anders gezegd, crisis – althans begrepen als  regelmatig heen en weer bewogen worden op het niveau van de innerlijkheid – is eerder regel dan uitzondering voor de christen. Preciezer, het is de basisvoorwaarde om te kunnen onderscheiden en om, door het maken van keuzes, te groeien in de navolging van Christus.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Carla zei…
Dank u.
e.harland-hazebroek zei…
Ik ben van de drukkende sfeer af en zing zo af en toe, ook met de h.Mis. Daarom heb ik geen Zoom nodig, te onvrij. We leven door ondanks de niet aflatende tv programma's zonder inhoud, dan maar zoeken of muziek. Aanmerkelijk meer tijd om te bidden, al of niet helemaal er "in, ik maak er echt tijd voor. Het bevalt.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)