Vergeving, wat is dat eigenlijk? - Kwaad en vergeving (5/8)




In alle nederigheid om vergeving vragen en vergeven is enkel mogelijk voor zover men samen blijft geloven in, en kiezen voor de liefdesverhouding.

Andere strategieën zoals zwijgen, de doofpot, kiezen voor de 'lieve vrede' voor 'geen ruzie meer' of  beroep doen op een externe tussenkomst, zijn tekenen dat men het in de grond heeft opgegeven.

Vergeven zelf is altijd de eigen pijn loslaten, en, vanuit het geloof dat de liefdesverhouding nog toekomst heeft, weigeren de andere te laten samenvallen met zijn fout. In het vragen om vergeving en in het vergeven zelf vertrouwt men de eigen, wellicht nog toegenomen kwetsbaarheid weer aan elkaar toe en wordt men er samen sterker uit herboren.


Een anonieme jezuïet

Reacties

Anoniem zei…
Gekwetst zijn en pijn beleven door persoonlijk onbegrip is een lastige.De beweging van vergeving toont inderdaad een daad van liefde. Het schept ruimte om In verbinding verder te gaan. Doch die weg heeft tijd, vertrouwen en geduld nodig richting jezelf.
E.harland-hazebroek zei…
Zou wat zijn: rechtzaken zonder publiek, ook geen nabestaanden.
Het absurde van toezien hoe een dader wordt geëxecuteerd.
Vergeven helpt enorm.
Truus van Dam zei…
Vergeven is moeilijk.Maar niet onmogelijk anders kun je beiden niet verder.
Anoniem zei…
In alle nederigheid om vergeving vragen en vergeven maar geen gehoor krijgen veroorzaakt een heel diep verdriet en pijn.
Indien je desondanks blijft geloven in de vergeving en in het vergeven van elkaar bewijs je uw onvoorwaardelijke liefde en vertrouwt uw eigen, wellicht nog meer toegenomen kwetsbaarheid ondanks alles aan elkaar toe.
Daarin zit tevens de kracht van het geloof: onvoorwaardelijke liefde voor elkaar waarin men zicht desondanks toch kwetsbaar opstelt om te kunnen vergeven en vergeving te vragen.
Luc

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)