Hoe trots kan leiden tot gevoelens van minderwaardigheid (7/8)Voor het tijdschrift “Liefke” schreef ik een overweging over “Trots die dankbaar maakt”. Hier vind je uittreksels (7/8)

Trots kan een hellend vlak zijn. Dat geldt trouwens in twee richtingen. We zagen net hoe trots kan leiden tot arrogantie, hoogmoed en dus eenzaamheid. 

Maar er is ook een andere variant. Sommige mensen zijn erg gevoelig voor trots. Ze vinden veel hebben en kunnen het belangrijkste dat er is. Tegelijk menen ze oprecht van zichzelf dat ze nauwelijks iets hebben of kunnen. Althans, van dat soort hebben en kunnen waarmee ze graag zouden willen uitpakken. De vervelende conclusie kan dan zijn dat je minder waard bent dan die anderen die toch zo veel meer hebben en kunnen dan jij. 

Zo kan, vreemd genoeg, trots ook leiden tot gevoelens van minderwaardigheid. Niet meteen wat je nodig hebt om een gezonde relatie uit te bouwen met andere mensen en om gelukkig te zijn.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Carla zei…
Vorm geven aan het leven kan op vele manieren. Soms duurt het even hoe het komt dat dingen lopen zoals ze zijn verlopen. Wat de reden was van de pijn in mezelf en deze niet begreep en daardoor in mezelf wegkroop. De schoonheid In mezelf moest ik nog ontdekken. Mijn valkuil is deels me vergelijken met de liefde dat een ander toont in werk en kunst. Minder - waardigheid. Eisen stellen aan mezelf en me vergelijken met andere zielen, het opent inderdaad niet op de momenten als dat sterk speelt. Werkelijk afscheid nemen van de minderwaardigheidsbekleder, dat kan nog even duren, de tijd zal het zeggen. Dit was een zinvolle trost uitwerking. Ik vond ze irritant maar het heeft vrucht gedragen.
Carla zei…
Heer ik ben niet waardig dat Gij tot mij komt, maar spreek slechts een woord en.....Werd dit gevraagd door een minderwaardig persoon of laat het Christelijk geloven iedere keer herinneren dat ze beperkte wezens zijn, of was het een bescheiden persoon?
Talenten benutten en onzekerheden te boven komen Is een weg waar inzet , plezier en trots zijn op, elkaar kunnen ontmoeten.
Truus van Dam zei…
Niemand hoeft zich minderwaardig te voelen. Iedereen heef andere talenten ook om elkaar te helpen .Die heb je niet voor niets gekregen van Hem.Kan ik wel jaloers zijn op mijn zoon die overal op de wereld komt, geen last van laat ze maar genieten.

Meest gelezen

Waar de Heilige Geest allemaal goed voor is: door iemand die het kan weten (Karl Rahner sj)

"Vertrouwen in de liefde, eerder dan in mijn eigen zieligheid" - Vertrouwen (3/6)

Heilig Hart van Jezus - waarover gaat dat eigenlijk

Wat een stervende vrouw me leerde over dankbaarheid - Mijmering van Nikolaas Sintobin sj

Sacramentsdag: Rahner over wie Jezus eigenlijk is

"Wijselijk onwetend" luisteren naar de Geest - Hoe Ignatius onderscheidde

Een God die één en ook drie is. hoe moet je dat in Godsnaam verstaan? - Een uitleg door Nikolaas Sintobin sj