Hoe trots dankbaar kan maken (8/8)


Voor het tijdschrift “Liefke” schreef ik een overweging over “Trots die dankbaar maakt”. Hier vind je uittreksels (8/8)

Betekent dit dat trots gevaarlijk is en beter te mijden? Beslist niet. Trots kan een mens doen groeien. Alleen, trots is geen eindpunt. Het is goed inzicht te krijgen in wat je kan en hebt. Ook als dat hebben en kunnen verschillend zijn van wat je verwacht had. 

Vervolgens is het ook goed je er bewust van te worden en te blijven dat je veel van het goede dat je te beurt is gevallen te danken hebt aan een ander. Zo kan je doorgroeien tot een dankbaar mens: dankbaar omdat die persoon, die ervaring, je genen of gewoon het leven zoveel goeds hebben mogelijk gemaakt. Hoe hard je er vaak ook zelf hebt voor geknokt. Het had inderdaad anders kunnen uitdraaien.

Zo maakt dankbaarheid mogelijk dat trots uitmondt in nederigheid. Op zijn beurt doet nederigheid je dan weer groeien in ontvankelijkheid voor nog meer goeds dat zich aandient in je leven waar je dan, dankbaar, trots op mag zijn.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Truus van Dam zei…
Trots op ons gezin, kinderen en kleinkinderen, ook trots om een beetje buurt oma te zijn kinjdjes die tekeningen maken en hun bril komen laten zien en dat zijn gelukkig alle cuturen.Jeword er zeker dankbaar en ook nederig van , dat mij dit overkomt.
Carla zei…
Inderdaad, dankbaarheid. Wat was ik 'heimelijk' trots toen mijn buik leeg was en me rond kon wentelen in het ziekenhuisbed nadat ik een jongen en een meisje ter wereld had gebracht. Er is zo veel waar ik dankbaar voor ben en voor kan zijn daar het me tegemoet komt . De ene keer door in-spanning, dan door verdraagzaamheid of zomaar omdat het er is. Dank God voor het goede, voor het inzicht en zijn gaven.
De mens laat zien , blijheid geeft vreugde en verdriet en angst horen bij het leven. Wij mensen kunnen veel doorstaan ik zie het bij mijn broeders en zusters. De dankbaarheid kan groots zijn naar gelang men ouder wordt of wat men heeft meegemaakt. Amen.
Truus van Dam zei…
Sorry voor de vergeten letters . Door de artrose gaat dit nog al eens fout.
Gerda zei…

Hartelijk dank voor de mooie reeks over trots.
Vaak kan ik dankbaar zijn en alle waarden komen regelmatig aan bod, waarden van herkenning en van ” nog te leren”. Dank u

Meest gelezen

Paus Franciscus: of ik mij meer Paus dan wel jezuïet voel?

Hoe kan je een mens een gevoel van eigenwaarde geven?

Creativiteit, wat is dat? - Een nieuwe serie van Nikolaas Sintobin sj over "Creëren, teken van hoop" (1/8)"

Twee tips van Jezus voor een goed leven - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Kan je leren vergeven?

Waarom creëren altijd iets nieuws heeft - Serie van Nikolaas Sintobin sj over "Creëren, teken van hoop" (2/8)

Wat een stervende vrouw me leerde over dankbaarheid - Mijmering van Nikolaas Sintobin sj

Ook een blog(ger) doet het graag soms wat rustiger aan ...