Leren van een baby-tweeling


Met elkaar in gesprek gaan is een complex gebeuren.

Basisvoorwaarde is dat je een aantal zaken gemeenschappelijk hebt. Je moet iets aanvoelen van mekaar. Bereid zijn om gratuit tijd te geven.

Woorden zijn daarbij belangrijk. Maar in laatste instantie gaat het niet over woorden. Wel over vertrouwen en verbondenheid. Dat vraagt tijd. Opbouwen. Beetje bij beetje.


Reacties

Truus van Dam zei…
Wij hebben tweelingkleindochters en die kunnen niet zonder elkaar. Een mocht een klas gymnasium overslaan maar heeft dat niet gedaan voor haar zus. Van jongs af aan doen ze alles samen de een is heel serieus en de ander is slordiger. Ze komen er beiden wel maken we ons geen zorgen om. Groeien ook op in een ( rijk ) gezin waar financieel alles kan. De anderen moeten meer knokken voor hun Kinderen.
e.harland-hazebroek zei…
Communiceren, echt, vraagt inderdaad tijd...het filmpje is er een bevestiging van.
Anoniem zei…
Wij hebben een tweeling van bijna 26 jaar( jongen en meisje ) maar toch zijn ze uitgegroeid tot twee aparte persoonlijkheden.Ze kunnen heel goed zonder elkaar...
Des te beter, vind ik...
Carla zei…
Daar wordt heel wat gekletst en nog niet uitgepraat. Leuk hoor. Wij hebben een dochter en zoon als tweeling. Ook zij hadden in het begin hun 'eigen ' taaltje en speelden gezellig samen. Wat later kregen we onze tweede dochter en zij speelde veel met het buurjongetje van dezelfde leeftijd. Leuk om ze te horen te zien samenspelen. Ook zij hadden veel aan elkaar te vertellen.
Leontien zei…

precies hoe onze een-eiige tweeling met elkaar sprak. Konden niet met ons als ouders veel uitwisselen nog, maar met elkaar op ongeveer deze wijze als in filmpje, met a-a klanken en wijzen, en wisten precies van elkaar wat ze bedoelden. Ze zagen pas de noodzaak van woorden toen ze naar de peuterspeelzaal gingen en geen van de andere kinderen, en ook de juffen hen begreep. Inhaalslag. Leuke van een-eiige tweeling is dat pap en mam pas op plaats 2 en 3 komen. De zus/broer natuurlijk op plek 1
Is uw broer ook een tweelingbroer, pater Nikolaas? En zijn kinderen van hem misschien een slagje sterker dan "gewone" neefjes/nichtjes?
Dat is wat ik wel zie bij de kinderen van de tweelingzus: die band is sterker, en vooral ook omdat ze met twee broers getrouwd zijn (overigens geen tweelingbroers).
Ik heb idd een 1-eiige tweelingbroer ... en heb een erg goede band met zijn gezin!
Anoniem zei…
Gezegend zijn de één-eiige tweelingen die een soulmate hebben met elkaar.
Gelukkig zijn er andere mogelijkheden voor geen tweelingen om te leren communiceren met elkaar.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)