Kracht


Graag deel ik met u deze interessante overwegingen van een lezer van deze blog die vaak in de USA verblijft.

We hebben allemaal Obama gezien en iedereen zal wel - terecht - vinden dat hij een goede spreker is die charisma en leiderschap uitstraalt. Maar ik heb in die weinige minuten die ik vanavond voor TV zat nog iets anders gezien : de morele kracht (en zelfs superioriteit) van de Amerikaanse samenleving ten opzichte van de Belgische (of Vlaamse). Obama is de belichaming van een groot onrecht (de slavernij en segregatie) dat uiteindelijk volledig ongedaan wordt gemaakt. Hoewel hij maar 50 % zwart is is hij toch de zwarte held.

De Amerikaanse samenleving kan vergeven. Dat kan hier niet. Wat in de tweede wereldoorlog is gebeurd in Vlaanderen is bij de laatste overblijvenden nog niet vergeven. De haat blijft bestaan. (Ook van de liberalen tegen de tjeven). Het woord vergeving (forgiveness) uit Obama's speech werd op de Vlaamse staats-TV niet mee vertaald in de ondertiteling. Morele fouten van de samenleving moeten worden angstvallig doodgezwegen ipv dat men er collectief mee in het reine komt, want meestal gebaseerd op christelijke reflexen. Opvallend was de aanwezigheid van de "Tuskegee airmen", een squadron uitsluitend zwarte jachtpiloten uit de Tweede Wereldoorlog die tot kort voor het eind van de oorlog geen serieuze opdrachten kregen omdat ze door de blanke bevelhebbers als inferieur werden aanzien. Het is altijd een symbool geweest van denigratie, maar nu waren ze de president zijn speciale gasten op de parade. Zoiets is hier ondenkbaar. In een humanistische samenleving hoort geen vergeving, en dat Obama en Joe Biden naar de mis waren geweest 's morgens wordt op de VRT afgedaan als een curiosum uit vroegere onderontwikkelde tijden.

Dat is wat wij ook in de USA hebben ervaren en een eenvoudig doch zeer sterk gegeven waarin de USA duidelijk superieur zijn aan het seculiere Europa. Natuurlijk heeft de USA ook zijn schaduwkanten. Kijk maar naar de domme oorlogsvoering tegen Irak. Dit is echter veeleer te wijten aan hun volledig onbegrip voor internationale relaties dan aan een moreel tekort.

Reacties

Anoniem zei…
Deze tekst is inderdaad interessant – weliswaar om als kritisch denkende mens bij stil te staan …
Is het een haastig opgemaakte blogtekst, een ‘reactie’ eerder dan een ‘reflectie’? Ik vermoed het omdat de persoon deze dingen schrijft naar aanleiding van het bekijken van de uitzending van de inauguratie van Obama op de VRT. Hij of zij heeft beide kanten gezien en zet ze nu naast elkaar en dat leidt onvermijdelijk naar onnodige zwart – wit tegenstellingen – wel interessant inderdaad maar te snel en te weinig genuanceerd. Een tegenstelling tussen de overduidelijke Amerikaanse ‘morele kracht’ die in ‘weinige minuten’ op TV merkbaar is en waarbij sprake is van ‘volledige’ vergeving, terwijl over België gesproken wordt als het land waar soms ‘nog’ ‘haat’ rondwaart en vergeving ‘ondenkbaar’ is en nog ‘angstvallig’ gedacht wordt … America als ‘superieur’ aan (Europa?) ons land. Nodeloze contrasten die de werkelijkheid onrecht aandoen.

Zelf ben ik heel blij dat ik in Europa, in België, woon en rustig een eigen, historisch gefundeerde mening kan hebben over zaken van belang die zich aandienen.

Daarom las ik ook graag deze blog omdat hij een weerspiegeling is van een tijdssfeer, een wijze van denken en voelen die je zo vaak in sommige media en gesprekken aantreft en die oh zo menselijk is …

Ik ben blij en fier om uit de spotlights Belg te zijn.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen