« Objectief »


« Objectief » heeft het alles van absolute onrechtvaardigheid. De ongelijkheid en de disproportie lijken buiten kijf te staan. De nieuwe opflakkering van het conflict tussen Israël en Hamas geeft de indruk van nog maar eens te bevestigen dat het voormalige slachtoffer nu zelf de beul is geworden. De situatie is dan ook dermate complex en de harde televisiebeelden dringen bijna een eenzijdige interpretatie op.

In de blog van het Amerikaanse SJ-tijdschrift « America » stond een dezer een interessante analyse. De vergelijking werd gemaakt met WO II en de weigering van de geallieerden om te onderhandelen met Hitler. Je kan immers niet komen tot een overeenkomst met een tegenstander die principieel geen vrede wil. De enige oplossing was de onvoorwaardelijke en volledige overgave van het nazi-regime.

De bestaansreden van Hamas is de vernietiging van Israël. Elke raket die Hamas afvuurt op Israël (en sinds zij in Gaza aan de macht gekomen zijn zijn dat er vele duizenden) is in hun ogen een goede daad. Welke onderhandelingsmarge laat dit toe ?

Het is overigens opvallend vast te stellen dat de reacties in de Arabische wereld al bij al gematigd zijn. Hamas en de onderliggende islamitische ideologie genieten niet meteen de steun van landen als Egypte of Saoudië Arabië die zelf ook geconfronteerd worden met religieus fanatisme.

Reacties

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen