Liefde



Het heeft iets hemeltergend. Al die belangrijke dames en heren die het zichzelf en de wereld menen verplicht te zijn om de Paus en doorheen hem, de Katholieke Kerk, de les te spellen ivm hun leer inzake seksualiteit.

Gedurende zijn bezoek aan Afrika zal de Paus honderden bladzijden tekst voorgelezen hebben. En dat ene, inderdaad eerder onhandig geformuleerde, zinnetje wordt keer op keer geciteerd en als crimineel bestempeld. Alsof de hele katholieke traditie inzake opvoeding en beleving van liefde en seksualiteit zich beperkt tot een verbod of zou samen te vatten zijn in enkele woorden. Om nog te zwijgen over het massale concrete engagement op het terrein in de strijd tegen aids. Het is grotesk. Nauwelijks te geloven. Dit is pure dictatuur van de oppervlakkigheid.

De Kerk weigert de ervaring van de liefde te reduceren tot genitale seksualiteit. Net zoals zij weigert om die genitale seksualiteit te reduceren tot een consumptieproduct. Best wel vervelend in een consumptiecultuur. Best vervelend in samenlevingen die steeds scherper aanvoelen dat zij een ondraaglijk hoge prijs betalen voor hun tendens om de seksualiteitsbeleving te banaliseren. De koppige en uiterst genuanceerde boodschap van de Kerk wordt dan onuitstaanbaar want al te confronterend.

Er is geen gevaar dat de Kerk haar leer ten gronde zal “moderniseren” ter zake. Dit lijkt me niet aan de orde. Vraag is wel hoe de communicatie ter zake kan verbeterd worden. Het is zeker dat we te kort schieten in het uitwerken van begrijpelijke woorden en concepten om die zo kostbare schat van onze traditie uit te dragen naar de hedendaagse wereld. Maar het dient ook niet te verwonderen dat je op grote weerstand stuit als je drager bent van een boodschap die velen willen noch kunnen horen.

Interessant overigens om te merken dat die hevige reacties zich zo voornamelijk beperken tot Europa. De Afrikanen zijn alvast enthousiast over het bezoek van de Paus. En zij zijn de gastheren en het eerste bestemmelingen van de toespraken.

Reacties

Anoniem zei…
Bedankt Nikolaas. Ik heb in het weekend met veel vrienden daarover gehad. Ik ben helemaal mee ens met je argumenten. Heel goed geschreven.

Groetjes,

Monica

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)