Boeiende dag


Gisteren was een boeiende dag.

De stof van de IJslandse vulkaan dreigde nochtans roet in het eten te gooien. Christof Wolf sj, een Duitse jezuïet en professioneel cineast, ging ons zijn project om een film over het SJ-leven te maken, komen voorstellen. Maar zijn vliegtuig, na eerst uitgesteld te zijn, bleek uiteindelijk definitief afgelast. Geen nood, via skype werd dan maar een videoconferentie met hem georganiseerd, tussen München en Gdynia.

Nadien volgden een werksessie per geografische regio en een plenum. De meningen over het voorstel waren verscheiden. Sommigen meenden dat het beter is om korte videoclips voor het internet te maken dan een 20 minuten durende film. De YouTubecultuur, zo werd gesteld, vraagt om steeds korter en meer flitsende en uitdagende visueel materiaal.

Na afloop vierden we samen de eucharistie. Een sterk moment, niet in het minst door de liederen in 7 verschillende talen. Het avondmaal was feestelijk. Ook indrukwekkend. Alle bewoners van het huis (24 novicen en talrijke andere Poolse SJ – al of niet in vorming) en wij, de roepingenpromotoren, vierden de naamdag van de novicenmeester. De Spaanse medebroeders slaagden erin een gitaar te pakken te krijgen en begonnen te zingen en “ambiance” te maken.

Zelf had ik een lange babbel met een Oekraïense novice van 23 jaar, Vlodimir genaamd. Na studies journalistiek in Kiev trad hij in de Sociëteit van Jezus in, nu een klein jaar geleden. Boeiend om zo’n jonge kerel enthousiast te horen vertellen over wat hem bezielt en waar hij van droomt.

Reacties

v. zei…
Youtube biedt inderdaad de kans om flitsend en uitdagende beelden te geven. Kort en krachtig.De vraag blijft hoe we ervoor kunnen zorgen dat datgene wat flitsend binnenkomt, neerstrijkt, blijft en beklijft?
Idd, hoe ver moet je gaan in de inculturatie? Of beter, hoe gebruik maken van de commmunicatiemiddelen die onze cultuur biedt, op zo'n wijze dat het Evangelie Evangelie blijft ...
v. zei…
In deze snelle wereld is het een kunst en een opdracht om dat snelle en flitsende te ZIEN in diepte en perspectief. Taal aanreiken is vragen stellen die mensen uitnodigen om te benoemen wat ze zien, om te verwoorden hoe het waarneembare op hen inwerkt, om het verlangen uit te drukken hoe ze in deze wereld gelukkig willen zijn. Mensen ontdekken opnieuw de taal van de ziel spreken.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen