Verandert internet onze manier van geloven?


Antonio Spadaro is jezuïet en hoofdredacteur van het Italiaanse tijdschrift Civiltà Cattolica. Hij houdt zich al heel wat jaren bezig met vragen over het geloof in de tijd van het internet. Graag enkele uittreksels uit een interview met hem. (1/3)

Kan het internet onze manier van geloven veranderen?

Antonio Spadaro sj: Uiteindelijk veranderen de inhoud van het geloof en de manier van geloven niet. Aan de andere kant heeft het internet een duidelijke praktische impact op hoe we denken over ons geloof en hoe we hier uitdrukking aan geven. Hier komt de theologie om de hoek kijken. Hoe verandert het net en de wijze waarop hierdoor mensen met elkaar in contact komen de manier waarop ik luister naar de Bijbel? Hoe verandert dit mijn begrip van de openbaring, de kerk en de gemeenschap van de gelovigen, de liturgie en de sacramenten? Dit zijn geen abstracte vragen; ze komen voort uit een authentieke geloofsbeleving op het net.

Reacties

Aritha zei…
Ik ben benieuwd. Ik merk wel dat internet me kan belemmeren om bezig te zijn met God. Omdat ik ga surfen bijvoorbeeld. Aan de andere kant geeft het verbinding met andere gelovigen. Maar de inhoud van ons geloof kan het niet veranderen. Die blijft altijd hetzelfde. Alles blijft draaien om die ene Persoon: Jezus Christus en die gekruisigd.
Anoniem zei…
De inhoud van ons christelijk geloof zal idd niet veranderen omdat Jezus de Gids blijft, doch de manier van geloven kan m.i. weldegelijk onderhevig zijn aan een evolutie die mee bepaald kan worden door het internet. Het kan inzichten en belevingen aanreiken door de wereldwijde communicatie met andere christenen, maar ook met andersgelovigen. In de periode voor het internet waren we vooral aangewezen op onze west-europese interpretaties en belevingen. Kijk bv eens wat een nieuw 'elan' een paus uit Latijns-Amerika teweegbrengt, hoe het meditatieve gebed aan belangstelling wint mede onder invloed van 'zen' en mindfulnessbeoefening. Een echte christen streeft naar een open hart en een open geest, naar meer begrip en mededogen. Het internet kan hier een geweldige bijdrage toe leveren, uiteraard indien goed gebruikt. Het onderscheidingsvermogen van Ignatius van Loyola kan hierbij een gids zijn.
Anoniem zei…
Ik geloof absoluut dat veelvuldig internetgebruik een (negatief) effect op het geloof heeft en heb daar een boek over geschreven. Het heet: Beeldscherm, brein en bidden.
Tolle Lege.
Sytse van der Veen

Meest gelezen

Ook een haan kan overdrijven - wel heel bijzondere video

Het echte schandaal van het christendom - Bernard Sesboüé sj

Wat geeft jou zin om lang te leven - Heerlijk videootje

Acht (soms ontstellende en tegenstrijdige) tips van Ignatius van Loyola voor de omgang met anderen”

Wat christen zijn wel en niet is (wijlen paus Benedictus XVI)

Leg mijn tranen in uw fles - Overweging bij Allerzielen