Wat er gebeurt als een vreemde met met zijn hand andermans hand streeltEen aantal mannen worden geconfronteerd met een gebaar dat hen “verbaast”. Je kan bedenkingen hebben bij dit soort “verborgen camera”. Het heeft, ook, iets van een boeiend en verhelderend experiment.

Heel wat mannen worden boos. Anderen kunnen er hartelijk om lachen.

De hevigheid van sommige reacties illustreert hoe diep alles wat seksualiteit aangaat mensen raakt. 

Het verschil in reactie heeft vermoedelijk ook te maken met culturele gegevens. Maar zou het, als je de zaak opentrekt, ook iets kunnen zeggen over innerlijke vrijheid, zelfvertrouwen en bijgevolg ook over het vermogen tot zelfspot en zelfrelativering?

Waar mag een andere bij jou niet aankomen? Wat is bij jou onaanraakbaar? Of je daar nu voor kiest of niet …

En,  als je even terugblikt, zijn er in jouw leven “zones” die vroeger onraakbaar of onbespreekbaar waren en die dat intussen wel zijn?  Heb je een verklaring voor deze evolutie?


Reacties

Unknown zei…
Of je iemand aanraakt of door iemand aangeraakt wordt of wil worden hangt af van verschillende factoren. Hoe je in je vel zit, hoe je je op dat moment voelt en hoe het komt dat jij je op dat moment zo voelt.voel je je eenzaam en heb je behoefte aan contact of heb je iets naars meegemaakt waardoor je niet wil aangeraakt worden, omdat die handeling als bedreigend overkomt? Ik denk dat je beter de persoon die je wil aanraken vraagt of je hem of haar mag aanraken. Je kunt misschien vooraf zeggen dat je die aardig vind en of zij/hij het fijn vind om aangeraakt te worden. als je een lief hondje tegenkomt vraag je toch ook aan het baasje of je het mag aaien, vraag dan ook aan de betreffende persoon of je hem/haar mag aanraken. Eigenlijk draait het allemaal om respect, respect voor de gevoelens en wensen en bezittingen van de medemens.als die persoon dan akkoord gaat is de aanraking een aangename deugddoende beleving anders komt die bedreigend over en zeg nu zelf wie wil er nu bedreigd worden?
Unknown zei…
Ik denk er vb aan als je verliefd, verloofd of gehuwd bent wordt je het liefst de ganse tijd door je partner aangeraakt tot je merkt dat hij/zij je ontrouw geweest is en je gevoelens heel hard geraakt heeft in negatieve zin, dan wordt je door hem/haar toch het liefst met rust gelaten, wil je niet meer door hem/ haar aangeraakt worden.
Anoniem zei…
In het filmpje was de bedoeling van het fysieke contact duidelijk.De jongen valt op jongens en zoekt fysiek contact.Ik heb er geen enkel probleem mee
Het was duidelijk maar lief en respectvol met een vleugje humor.
Wij moeten elkaar terug hartelijk ?lief?respectvol leren aanraken.Sexualiteit is niet verkeerd ,het is onze diepe identiteit.
Christus was ook tactiel en genezend...
Ingrid Hoet.

Meest gelezen

Paus Franciscus: of ik mij meer Paus dan wel jezuïet voel?

Hoe kan je een mens een gevoel van eigenwaarde geven?

Twee tips van Jezus voor een goed leven - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Creativiteit, wat is dat? - Een nieuwe serie van Nikolaas Sintobin sj over "Creëren, teken van hoop" (1/8)"

Kan je leren vergeven?

Waarom creëren altijd iets nieuws heeft - Serie van Nikolaas Sintobin sj over "Creëren, teken van hoop" (2/8)

Waarom je niet zomaar kan beslissen creatief te zijn - Serie van Nikolaas Sintobin sj over "Creëren, teken van hoop" (3/8)

Wat een stervende vrouw me leerde over dankbaarheid - Mijmering van Nikolaas Sintobin sj