Voorwaarde om te snappen dat Jezus zijn leven gaf uit liefde


Onderstaande tekst verschijnt vandaag op www.gewijderuimte.org

We knielen voor een kruisbeeld en herinneren ons dat de dood, een gevolg van de zonde, geen macht heeft over Jezus van Nazareth. Hij hangt aan een kruis en omarmt de dood. Aan het eind, schreeuwde Hij luidkeels en gaf Hij de geest (Mt 27,50).
Hoe kunnen wij ons dit geloof, dat aan ons doorgegeven is, eigen maken? Een geloof dat zo volkomen in tegenspraak is met de menselijke instincten en onze geseculariseerde cultuur? We kunnen geloven dat we een liefde voor onze ogen hebben die zo volledig is dat de Zoon alles wat menselijk is zou willen omarmen – zelfs het lijden en de dood. We weten wat het geloof ons leert: Jezus “offerde zijn leven op” uit liefde voor ons. Maar we vinden het heel moeilijk om te geloven in een liefde die zo volledig is dat zij trouw blijft wanneer deze niet wordt beantwoord. 
Onbeantwoorde liefde is een diepe vorm van lijden. En Jezus’ onbeantwoorde liefde werd niet alleen niet beantwoord; zij werd bruusk en minachtend afgewezen.
Iemand die een dergelijke grote liefde niet heeft meegemaakt, zal het niet begrijpen. God weet dat het waar is. Hij wist het van zijn eigen volk. Dus heeft God zijn Zoon gezonden om ons die liefde te tonen en Jezus deed dit door in het openbaar afwijzing en terechtstelling te ondergaan.
Vervolgens nodigde Hij ons uit om elkaar lief (te) hebben met de liefde die Ik jullie heb toegedragen (Joh 15,12).

Joseph A. Tetlow sj

Reacties

Christine zei…
liefde is onvoorwaardelijk.....dat begrijp je vooral als je kinderen hebt.....ook dan wordt je liefde lang niet altijd beantwoord.....

Meest gelezen

Heilig Hart van Jezus - waarover gaat dat eigenlijk

Wat een stervende vrouw me leerde over dankbaarheid - Mijmering van Nikolaas Sintobin sj

Waar de Heilige Geest allemaal goed voor is: door iemand die het kan weten (Karl Rahner sj)

Sacramentsdag: Rahner over wie Jezus eigenlijk is

"Wijselijk onwetend" luisteren naar de Geest - Hoe Ignatius onderscheidde

Een God die één en ook drie is. hoe moet je dat in Godsnaam verstaan? - Een uitleg door Nikolaas Sintobin sj

Waarom gezondheid en rijkdom uiteindelijk niet het belangrijkste zijn - Vertrouwen (4/6)