10 eenvoudige gebedstips - Wereldgebedsdag 2019


Een lijstje van 10 tips om beter te kunnen bidden. 

1 Maak er een ritueel van. Probeer een vast moment in je dag of week te plannen en markeer voor jezelf duidelijk dat dit jouw moment is om te bidden. Steek bijvoorbeeld een kaars aan of bid op een vaste plek.

2 Zorg dat zaken die je kunnen afleiden – mobiel, open raam, radio in de kamer ernaast – zoveel mogelijk verbannen worden. Bid ook niet als je kinderen ieder moment thuis kunnen komen. Zorg dat je echt in veiligheid en rust naar het woord van God kunt luisteren.

3 Kies niet zelf een bijbeltekst uit, want dan kies je vaak teksten uit het kleine cirkeltje die je zelf kent, of wat past bij je stemming. Neem een Evangelie door of bid elke week met de bijbeltekst die zondags tijdens de dienst is besproken. Lees de tekst van tevoren door, zodat je weet wat er ongeveer staat en waar je aandacht naartoe zal gaan tijdens het bidden.

4 Bepaal van tevoren hoelang je gaat bidden. Dit kan variëren van 5 minuten tot een uur. Wees realistisch en begin rustig. Houd je aan de tijd die je gekozen hebt, ook al voelt het alsof je je stierlijk zit te vervelen. De Geest werkt, ook als wij het zelf niet merken.

5 Neem aan het begin van je gebedstijd een moment om tot rust te komen. Voor bidden heb je stilte nodig in je hart, maar ook in je lichaam. Het kan helpen om te letten op je ademhaling of om even rustig te bewegen.

6 Het is belangrijk dat je voor God komt zoals je bent. Wees niet politiek correct. Ook eventuele negatieve gedachten en gevoelens mogen een plek krijgen in je gebed.

7 Probeer tijdens je gebed eerder te luisteren dan zelf te spreken. Laat het Woord binnenkomen in je eigen leven. Focus je op datgene waar je vreugde, en waar je weerstand bij voelt. Bij vreugde wil God je iets zeggen, bij weerstand moet je misschien met iets in het reine komen.

8 Als het moeilijk gaat, verleng je gebedstijd eerder dan deze in te korten. Moeite kan betekenen dat je op een knoop zit en dat daar iets ligt te wachten op jou. Dat ga je niet vinden door op te geven, maar juist door trouw te zijn en te volharden.

9 Blik na afloop van je gebed terug. Schrijf in een schriftje wat je geraakt heeft en hoe. Beschrijf alleen wat er gebeurd is in je hart, maak geen analyses.

10 Praat af en toe over je gebedsmomenten met iemand die hiermee ervaring heeft. Deel wat je geraakt heeft en waar je blij of juist verward van werd. Samen kun je ontdekken hoe je daar weer verder mee kunt.

Nikolaas Sintobin sjReacties

Anoniem zei…
Goed om de vasten mee te beginnen.

Meest gelezen

Paus Franciscus: of ik mij meer Paus dan wel jezuïet voel?

Hoe kan je een mens een gevoel van eigenwaarde geven?

Creativiteit, wat is dat? - Een nieuwe serie van Nikolaas Sintobin sj over "Creëren, teken van hoop" (1/8)"

Twee tips van Jezus voor een goed leven - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Kan je leren vergeven?

Waarom creëren altijd iets nieuws heeft - Serie van Nikolaas Sintobin sj over "Creëren, teken van hoop" (2/8)

Wat een stervende vrouw me leerde over dankbaarheid - Mijmering van Nikolaas Sintobin sj

Ook een blog(ger) doet het graag soms wat rustiger aan ...