Over de zoete leugen van de zelfgenoegzaamheid - Dankbaarheid 9/11


Voor het tijdschrift Liefke schreef ik een overweging over dankbaarheid. Hier kan je ze lezen in 11 stukjes – 9/11
  
Als je meent alles zelf in huis te hebben, kan je makkelijk verdwalen in de zoete leugen van de zelfgenoegzaamheid. Dan kom je snel tot de conclusie dat je anderen eigenlijk niet nodig hebt. Dat je het zelf beter kan. Dat het niet wenselijk is om van anderen te leren, te ontvangen of om met hen samen te werken. Dan komt eenzaamheid snel om de hoek kijken en wordt dankbaarheid wel erg moeilijk.

Zo’n houding maakt een mens niet gelukkig omdat je dan het diepste van jezelf miskent en geweld aandoet. Het is niet waar dat je alles zelf in huis hebt en eigenlijk kan je ook niet zonder die ander. Een mens bestaat maar echt in de mate dat hij betrokken is op anderen. Zozeer als dankbaarheid een mens gelukkig maakt, zozeer maakt een levenshouding die afsluit van dankbaarheid een mens uiteindelijk ongelukkig. Ook al zal de zelfgenoegzame mens dit niet willen toegeven, opgesloten als hij zit in de kooi van zijn vermeende volmaaktheid.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Anoniem zei…
Je afhankelijk weten van God of van een hogere Macht, geneest een mens. Zoals bij het programmant van AA anonieme alcoholisten.
Truus zei…
Het is de mens eigen om alles zelf te doen en willen zonder een ander zijn hulp.Maar zonder Gods hulp en hulp van andere mensen leer je niet ondankbaar te zijn voor alles.
Truus zei…
Sorry staar leer je niet om dankbaar te zijn.
Unknown zei…
Dit is zo waar.
Ik ben momenteel in een ziekenhuis wegens een operatie.
Zo dankbaar voor de tientallen mensen die mij met veel zorg en toewijding bejegend hebben.
Topmensen !
guy zei…
Alles uitproberen is een gezonde nieuwsgierigheid, maar niet zonder hulp. Men moet niet opnieuw de bliksemafleider uitvinden. Nederig zijn; als je kanker hebt, gaat je zeker naar een kankerspecialist. Liefdevolle relaties met anderen is verrijkend en aangenaam (het kan zelfs materieel aangetoond worden door de activiteiten in de hersenen);creatief zijn evenens, zelfgenoegzaamheid niet.
Een boeddhist heeft zich vrijwillig 2 jaar in een cel geïsoleerd om te weten of het te verdragen is; (blijkbaar wel) maar toch moest hij samenwerken met anderen om te overleven en was het experiment gericht op een relatie met de anderen (het geven van informatie over isolatie)
Hulp is te vinden in de Bijbel,(in sommige edities zelfs met een indexpagina aangeduid- vb in "Het Nieuwe Testament en de Psalmen"van The Gideons International.


Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)