Willen we ons echt voorbereiden op Kerst?


Hoe bereiden we ons hart voor op Jezus’ komst? Beseffen we wel dat wij ons moeten voorbereiden? En als Jij hier gekomen bent, blijven we allicht druk doende, terwijl we toch trachten enige aandacht te besteden aan die gast die we niet verwachtten?

Zullen we klaar zijn als Jij in de kribbe wordt gelegd? Of zullen ons hart en onze geest dan zo in beslag genomen worden door  onze onmiddellijke zorgen en beslommeringen, zodat we niet klaar zijn eeuwige hoop en genade te ontvangen?

Zullen we Jou herkennen? Of kijken we uit naar een redder van eigen maaksel? Misschien iemand die bij machte is de wereld te besturen, zo nodig met geweld? Of kijken we uit naar iemand die in zijn doen en laten, in ras, cultuur en godsdienst op ons gelijkt?

Of willen we toch even halt houden en onze blik voor enkele ogenblikken op Jou laten rusten, en al het overige vergeten? Of zal onze aandacht al te veel afgeleid worden door rekeningen op onze creditcard,  het wegvallen van een familiebijeenkomst, de extra’s die we verdiend hebben, en door alles wat we het komende jaar nog willen kopen en doen?

Zouden we door alle weer en in alle streken op tocht willen  gaan, om alleen maar een vluchtige glimp van Jou op te vangen? Of, als het dan toch  te moeilijk is om bij de kribbe te geraken, zullen we eens te meer met de TV deze tijd wegdrukken, een snackje bij de hand houden, gemakkelijke kleren aantrekken en wegdwalen in geruststellende fantasieën?

Hoe zullen we ons hart op het Christuskind voorbereiden?


Vinita Hampton Wright

Reacties

Anoniem zei…
Ja, dat blijft een ingewikkeld iets. Werkelijk stil staan bij probeer je het hele jaar door te doen. Al dat gedoe wat wij er van hebben gemaakt kan hinderlijk zijn en of vreugde geven.De geboorte dag vieren van het Vredes kind vormt het hart.
Truus van Dam zei…
Het is voor mij wel belangrijk om te wachten op 25 december de geboorte van Jezus. Ook de voorbereidingtijjd vind ik fijn en de adventsretraite.Een mooie tijd beter dan al die winkels die je vanalles lopen aan te smeren. Wat je niet nodig hebt.
Ik bereid me voor op de communie; echt geloven ja, maar beseffen wat er echt gebeurt?
Ik wil het zo graag: het is elke keer Kerstmis.
Ik bereid me voor op de communie; echt geloven ja, maar beseffen wat er echt gebeurt?
Ik wil het zo graag: het is elke keer Kerstmis.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen