Openhartig

Medebroeder Samuel Overloop legde enkele maanden geleden geloften af in de Sociëteit van Jezus. Hij studeert nu filosofie in Londen. In een interview blikt Samuel openhartig terug op zijn “proeftijd” in de SJ, ttz, het noviciaat.

Het noviciaat is een periode waarop ik nog niet veel zicht heb. Er is daar zoveel gebeurd, veranderd, gegeven en ontvangen dat de uitwerkingen ervan zich tot vandaag doen voelen. Het was zeker geen makkelijke periode.

Mijn eerste stage bij mensen die met HIV leven was ingrijpend. Van iemand die alles dacht te weten en deze mensen eens snel tot Jezus zou brengen onderging ik een transformatie tot iemand die verlangde open te staan voor de ander als ander. Een pijnlijke overgang.

Mijn voorlaatste stage daarentegen was er een van eenvoudige vreugde. Ik heb drie maanden doorgebracht in een indiaans dorpje in de Zuid-Amerikaanse Savannahs. Ik genoot van de eenvoud die het geloof en het religieuze leven daar aannemen, zonder al de complexen waar we hier in het Westen mee worstelen. Het was een periode waar ik me ongeremd mocht geven aan de dienst van de arme en de verkondiging van het evangelie.

Delen

Reacties

Meest gelezen

"Ik zal blij zijn als ik andermaal sterf" - een gedicht-overweging van T.S. Eliot over de drie Koningen

Knip hem door, nu het nog kan ...

Houdt God in het bijzonder van mij persoonlijk? - Piet van Breemen sj