Typisch

In een recente brief aan zijn medebroeders wereldwijd omschrijft Adolfo Nicolás sj, algemene overste van de Sociëteit van Jezus, onze identiteit in drie korte puntjes.

1. De identiteit van de jezuïet is geworteld in Jezus Christus: we weten wie we zijn door te kijken naar Hem.

2. De identiteit van de jezuïet is relationeel: we ontdekken onze identiteit niet op ons eentje maar in verbondendenheid met de Heer en met anderen.

3. De identiteit van de jezuïet wordt gekenmerkt door beschikbaarheid voor de universele zending van de Kerk. Voor jezuïeten wordt die gesymboliseerd door de bijzondere gelofte van gehoorzaamheid aan de Paus.

Het derde puntje is zeker typisch, zij het niet exclusief, voor jezuïeten. De twee eerste lijken me gewoon eigen aan het christelijke leven.
 

Reacties

Anoniem zei…
En wat is er dan zo typisch aan het derde puntje? Kan je het concretiseren?
Dank.
Het gaat over de beschikbaarheid. Gehuwde mensen, vb, hebben een basisengagement tov hun partner en kinderen. Dat maakt dat zij niet zo maar kunnen verhuizen naar een andere stad of land. Om maar één iets te noemen. Bovendien is het niet zo dat SJ een bepaalde "specialiteit" hebben. Salesianen werken in de eerste plaats met jeugd. Dat is het wat je hen kan en mag vragen. Voor SJ, althans idealiter, mag je verwachten dat zij gewoon doen wat hen gevraagd wordt, ook al kan dit in heel verschillende domeinen zijn.
Anoniem zei…
SJ hebben geen specialiteit? Misschien dat het mensen zijn die lang studeerden, verstandig zijn? En dat het héél veel jaren duurt voor ze een "volledig" jezuïet zijn?
Toch ook wel apart nietwaar?

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj