Waarom ben ik jezuïet geworden? (2/6) "De geloften"

Bart van Emmerik sj

Geloften - het is iets dat je moet léven. Na vijftien jaar denk ik: wat wist ik er in het begin van? Geen barst! Maar toch had ik er een intuïtie van dat het goed was! Wat voor mij een waarborg was, was dat er jezuïeten waren die hele gelukkige, vervulde, bewogen, normale mensen waren - die mensen ook graag zagen. Dat was voor mij een teken: hé, dat is dus mogelijk...

Als jezuïet leef ik, zoals alle religieuzen, vanuit de geloften van celibaat, armoede en gehoorzaamheid. Er zijn dus drie geloften, maar het gaat toch over één zelfde grondhouding! Het zijn geen geloften van zuurpruimerij, zo van “ik zie van allerlei leuke dingen af”. Ik ben ooit begonnen aan een economische opleiding, maar dat was het duidelijk niet. Ik was op zoek naar vervulling. Ik vroeg me af: wat wil ik nou met mijn leven? Wat vervult me, maakt me gelukkig?

Ongehuwd leven, celibaat, is een manier om van mensen te houden, je met ze te verbinden - niet van het áfzien daarvan. Ook met mensen die ik niet zelf uitkies, maar die op mijn weg komen. En je daarin ook door God gedragen weten.

Religieuze armoede betekent: mijn leven in materiële maar ook in geestelijke zin eenvoudig maken. Zodat ik me ervan bewust word wat de werkelijke rijkdom van mijn leven uitmaakt. Afstand doen van ideologieën, vooroordelen, snelle oplossingen. Maar ook kiezen voor soberheid, delen wat je hebt.
Religieuze gehoorzaamheid - misschien is dat wel de moeilijkste gelofte voor deze tijd, niet de architect zijn van je eigen leven. Niet krampachtig vasthouden aan wat jij wilt en vindt. Dat vraagt openheid en beschikbaarheid van ons. En vertrouwen in elkaar.

Reacties

Dag Nikolaas,
doe mijn hartelijke groeten aan Bart. Ik kijk met enige regelmaat naar je blog, gebruik ook soms iets in mijn dagopeningen op school. Zie vandaag opeens Bart in beeld verschijnen en lees zijn verhaal+ het is alsof ik hem hoor praten. prachtig.
Mieke Thijsseling
Unknown zei…
kan ik u ontmoeten Bart ? waar/wanneer. veel dank.
Clinton zei…
Mijn hart was gebroken, ik geloof nooit dat ik mijn ex weer terug zal krijgen totdat Dr. Trust mijn ex binnen 24 uur terugbracht met een krachtige liefdesbetovering. Hij is betrouwbaar voor positief resultaat, neem contact op met de spell-caster voor liefdespreuk via e-mail: >>>> placeofsolution@yahoo.com <<<< of WhatsApp op + 1443281 3404
Thanks3 zei…
De snelste en eenvoudigste manier om je ex-minnaar, vrouw of echtgenoot binnen 12 uur zonder enige vertraging terug te krijgen. Ze houden van je en koesteren je Dr. Sacre, hij is een geweldige betoveraar hij bracht mijn ex-minnaar terug die het uitmaakte met mij 8 maanden geleden, nu houden we meer van elkaar en koesteren we elkaar meer dan wat ook ter wereld neem contact op met Dr Sacre op e-mailadres sacretempleofpower@gmail.com of WhatsApp of bel hem +2349076034359 voor hulp als je je geliefde mist

Andrea Martin

Meest gelezen

Wat is de kern van katholiek zijn - het heldere antwoord van paus Franciscus

Maakt de dood liefde kapot?

Vier redenen waarom ik houd van de Advent - Een overweging van Nikolaas Sintobin sj

Wil je wel echt genezen worden? Wijsheid van Anthony de Mello sj

Moet je schrik hebben voor de dood?

De pijnlijke verliefdheid van Moeder Theresa

Het Woord wil mens worden, en dat is een hele weg - Bereid je voor op Kerst met palliatief arts Marc Desmet sj