Hoe je door te kijken naar kleine dingen er heel grote kan ontvangenPierre Favre sj is een van de medestichters van de Sociëteit van Jezus. Hij is een meester in het geestelijk leven. Met hart, ziel en lijf gegeven aan God. En met de beide voeten op de grond …

Genade

Vraag de genade voor de kleine dingen en je zal er vinden om de grotere te realiseren, erin te geloven en te hopen. Kijk goed naar de allerkleinste. Weeg ze af, denk na over hoe je ze zal benutten en de Heer zal je er grotere geven. Ga aan het werk en geef je helemaal aan wat mogelijk wordt gemaakt door een genade die God je geeft. En de Heer zal je grotere genades geven die je in staat zal stellen jezelf te overstijgen.

Velen (en het is mijzelf vaak overkomen!) trachten de genade te verkrijgen om meer universele werken te verwezenlijken en verwaarlozen tegelijkertijd de concrete taken waarvoor ze makkelijk de genade kunnen vinden. Velen denken aan wat bijna onmogelijk is en bekommeren zich nauwelijks om het werk dat op hen ligt te wachten.

Het geloof wordt je voorgesteld als een mosterdzaadje en de liefde als het grote en eerste gebod; een heel klein beetje geloof en kennis in de geest volstaan dus om zonder ophouden te groeien in ijver. Als je op het vlak van kennis en geloof maar een enkel talent hebt, zet je dan aan het werk en maakt dat het er twee opbrengt. Hoed je ervoor om het in de grond te stoppen! Zeg ook niet dat je eerst twee talenten kennis moet hebben vooraleer de hand aan de ploeg te slaan. Het komt erop aan om door het aanwenden van dit ene talent er een ander bij te verdienen, enz. Verwaarloos niet het werk dat je vandaag te doen hebt en dat binnen je bereik ligt om lui te dagdromen over toekomstige ondernemingen die nog ver in het verschiet liggen.

Reacties

Unknown zei…
ai, au! herkenbaar! ik ga meteen afwassen.
Anoniem zei…
Ik ben zijn korte geschiedenis gaan lezen op de www.jezuieten.org!
Is daar meer over te lezen?
Want, ik vind zijn levensgeschiedenis fantastisch!
Wat een mooie geloofsweg en innerlijke omvorming heeft deze man mogen ervaren!
Wat een genade!

Ik ben blij dat Paus Fransiscus hem "Heilig" heeft verklaard!
Maar, ik hoop toch ook dat Paus Fransiscus deze mooie "Heilige Jezuïetenziel " niet in de hemel te gronde richt. Ik vind Paus Fransiscus zeer goed wat pastoraal werk betreft, maar soms hou ik mijn hart toch vast voor de sacramenten en onze mooie liturgie enz. al wat onze kerk zou moeten omarmen en koesteren en die ons alleen op deze manier brengt wat deze " Heilige" in zijn leven heeft mogen ervaren!
Ik ben blij en dankbaar dat hij op mijn weg is gekomen!
Het wordt een "Heilige" die ik vanaf nu mee zal draag in mijn hart en mijn gebeden.
Hij geeft mee HOOP & VERTROUWEN!
Nog een " Heilige " extra die mee waakt over de kerk!

De beste tip die ik u kan geven is het lezen van zijn geestelijk dagboek: "Mémorial", uitgegeven bij Desclée de Brouwer, in de reeks "Christus". Het is in het Frans. Niet altijd even makkelijk. Maar zo leer je de man wel van binnenuit kennen!
Anoniem zei…
Dank je Nikolaas!
Anoniem zei…
Verrassend! Ik bewaar deze tekst en wil hem soms herlezen.
Bedankt!

Meest gelezen

"Ik zal blij zijn als ik andermaal sterf" - een gedicht-overweging van T.S. Eliot over de drie Koningen

Ignatiaans bidden met psalmen: hoe en waarom - Podcast met Nikolaas Sintobin sj

Knip hem door, nu het nog kan ...

Waarom het gebed vaak "niet lukt"

Houdt God in het bijzonder van mij persoonlijk? - Piet van Breemen sj

Als de Sint-Pietersbasiliek doet denken aan de synagoge van Nazareth - Homilie Nikolaas Sintobin sj