Waarom geloof niet noodzakelijk fijn en rustgevend is
Gisteren vierden we het feest van de heilige Petrus en Paulus. Gregory Brenninkmeijer sj verzorgde de homilie in onze krijtbergkerk. Onderstaand stukje trok mijn bijzondere aandacht.

"Nog steeds zijn er mensen die geloof verwarren met mooie religieuze gevoelens. Ze lopen van de ene cursus naar de andere, van de ene leraar naar de volgende trendsetter. Velen zoeken religieuze kicks en verwarren dat met geloof. 

Geloof is niet noodzakelijk fijn en rustgevend. Het is heel concreet en uitdagend. Geloof in Jezus en zijn Vader daagt iedere gelovige uit te doen en te denken, te spreken en te oordelen zoals zij (nvdr: Petrus en Paulus)."

Reacties

Mama-L zei…
Niet het geloof, maar God zelf geeft rust en vrede. Midden in de stormen van mijn leven verdwijnt dë vrede in mijn hart niet. Heb ik het dan al helemaal gevonden, ben ik zo heilig dan? Nee hoor, ik ben een werk, Gods werk, in uitvoering. :-)
Anoniem zei…
geloof kan fijn en rustgevend zijn, ... echter minstens zo vaak het tegendeel. Het kan je leven op z'n kop zetten, alles omver werpen, je veilige leventje omkeren, bekeren. Het fijne gevoel is geen doel op zich, maar als het zich voordoet, dit van harte durven ontvangen. Op de weg zijn valkuilen, stenen, tegenwind. Vallen, opstaan, doorgaan. Echter in de tegenslag je gedragen weten door Jezus. De fijne gevoelens zijn geen doel op zich. Het gaat niet om de 'kick' of de 'flow'. Uiteraard mag je Zijn genadegaven hartelijk omarmen. Dat is een cadeau. In het leven ook de tegenslagen accepteren. In de woestijn van oase naar oase door droge en dorre stukken los zand. Beseffen dat als het stil is, dat als Hij stil is, toch dicht bij je is. Daar kan je van groeien. Durf je door Hem te laten dragen, durf je om je leven onder het kruis te leggen. Vanuit zijn Liefde verder gaan op de weg, vanuit zijn gewond hart je gedragen weten. Onvoorwaardelijk liefde. Wat zou je nog meer wensen? met hartelijke groet van Leontien
Anoniem zei…
Bedankt, Leontien, mooie getuigenis. Het gaat inderdaad om onvoorwaardelijk 'vertrouwen'.

Meest gelezen

"Ik zal blij zijn als ik andermaal sterf" - een gedicht-overweging van T.S. Eliot over de drie Koningen

Ignatiaans bidden met psalmen: hoe en waarom - Podcast met Nikolaas Sintobin sj

Knip hem door, nu het nog kan ...

Waarom het gebed vaak "niet lukt"

Houdt God in het bijzonder van mij persoonlijk? - Piet van Breemen sj

Als de Sint-Pietersbasiliek doet denken aan de synagoge van Nazareth - Homilie Nikolaas Sintobin sj