Paus Franciscus is jezuïet. Hoezo?


Onlangs verscheen in Ignis Webmagazine een bijdrage van Mark Rotsaert sj over de voorbije Synode over het gezin. Hieronder een uittreksel waar in Mark Rotsaert sj ingaat op de typisch jezuïtische/ignatiaanse dimensie van de aanpak van Paus Franciscus.

… Paus Franciscus is jezuïet. Wat hij met de synode op gang heeft gebracht is een proces van wat de jezuïeten ‘onderscheiding der geesten’ noemen. Belangrijk in zo’n proces is het luisteren naar de realiteit: wat leeft er in de Kerk? Paus Franciscus had heel duidelijk gemaakt dat het een open synode moest worden waar ieder vrij zijn mening kon uiten. En dat is het ook geweest. Het was de eerste synode sinds het Tweede Vaticaans Concilie waar er zo’n openheid was, een openheid waarvan de paus de garant was.

Na het luisteren naar de realiteit is er een volgende stap: luisteren naar de innerlijke bewegingen die men ervaren heeft bij het luisteren. Dit is een stap die moeilijker ligt dan de eerste stap. Dat is ook gebleken op de synode. In zijn slottoespraak maakt de paus daar een duidelijk allusie op. …


Maar op het einde van zijn slottoespraak laat paus Franciscus duidelijk horen dat híj de paus is en niemand anders. En zich baserend op het kerkelijk recht heeft hij goed laten verstaan dat hij na de volgende gewone synode beslissingen zal nemen en dat hij dat recht heeft. Sterke taal. En iedereen heeft het gehoord én begrepen. Een onderscheidingsproces eindigt met een beslissing.

Reacties

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj