Tips om te leren uit je gevoelens. En nog veel meer!


Onlangs verscheen er een nieuw boekje van mijn hand: "Leven met Ignatius". Ik reik er allerhande praktische handvaten aan over hoe de ignatiaanse spiritualiteit je kan helpen om een beter en intenser leven te leiden: onderscheiden, hoe doe je dat; hoe bidden temidden van een druk leven; hoe maak je een keuze ... ? 

In het tiende en laatste hoofdstukje geef ik tien tips over hoe je kan leren uit je gevoelens. Hieronder volgen tip nr 1 en nr 2.
  1. Neem je gevoelens ernstig. Veel mensen vegen zomaar hun gevoelens van tafel als het wat spannend wordt. Als het gaat over belangrijke aangelegenheden lijkt alleen de ratio betrouwbaar. Ten onrechte. Ook dan blijft het hart een belangrijke informatiebron voor je diepste verlangen. Besteed hierbij niet enkel aandacht aan sterke gevoelsbewegingen. Die zijn uitzonderlijk. Vaak blijken subtiele, soms nauwelijks merkbare gevoelens uiteindelijk belangrijker. Je leven is er namelijk vol van. Zij kunnen je helpen om scherper te zien wat je dag in dag uit gelukkig dan wel ongelukkig maakt.
  2. Bij de ignatiaanse onderscheiding gaat het over gevoelens die zich spontaan aandienen in het leven van een mens. Niet over kunstmatig opgewekte gevoelens of over kickervaringen. Het gaat over de diepere laag van de gevoelens, eerder dan over de oppervlakkige, voortdurend veranderende gevoelens die weinig of geen spoor nalaten. Het is vooral in de diepere affectieve bedding van het hart dat je Gods stem op het spoor kunt komen.Zin om gedurende de paasvakantie ook je ziel, hart en verstand wat geestelijk te voeden? Dan durf ik je dit boekje aan te bevelen!

Leven met Ignatius
Nikolaas Sintobin
96 pagina’s | € 14,50 |ISBN 978 90 211 43811
Meinema/Averbode

Reacties

Meest gelezen

"Ik zal blij zijn als ik andermaal sterf" - een gedicht-overweging van T.S. Eliot over de drie Koningen

Knip hem door, nu het nog kan ...

"Doe het tegenovergestelde van wat je spontaan zou doen": zeven ignatiaanse tips voor een beter leven in tijden van corona