8 tips voor een geslaagd huwelijk, door Paus FranciscusIn 2014 vierde Paus Franciscus Valentijn samen met 12.000 verloofde paren. Hij gaf hen 8 tips voor een geslaagd huwelijk. Hieronder vindt u de vertaling.


1. "Het huwelijk is werken, dag in, dag uit. Je zou het kunnen vergelijken met vakmanschap. In zekere zin is het al met een goudsmid. Immers, een echgenoot maakt zijn echtgenote  meer tot vrouw. Zij op haar beurt maakt van haar echtgenoot een betere man. Het gaat over groeien in menselijkheid, als man en vrouw.” 

2. "Liefde is een relatie. Het is een werkelijkheid die groeit. Je zou het kunnen vergelijken met het bouwen van een huis. Een huis bouw je samen. Niet op je eentje!”

3. "Een huwelijk kan je niet bouwen op gevoelens die komen en gaan. Wel op de rots van de echte liefde, de liefde die komt van God.” 

4. "Het is niet enkel belangrijk dat een huwelijk blijft duren. De kwaliteit van het huwelijk is ook belangrijk.” 

5. "Als we het “Onze Vader” bidden dan zeggen we: Geef ons heden ons dagelijks brood. Als het gaat over het huwelijk dan kunnen we zeggen: Geef ons heden onze dagelijkse liefde.” 

6. "Alsjeblief. Dit is de beleefde vorm om je bij iemand aan te dienen, met respect en aandacht.  Kunnen we aan mekaar dank u zeggen? Als verloofden en weldra als gehuwde koppels is het belangrijk om te erkennen dat je wederhelft een geschenk is van God. Als je een geschenk krijgt van God, dan zeg je dank je wel.'” 

7. "We weten het allemaal: het perfecte gezin bestaat niet. Evenmin de perfecte echtgenoot of de perfecte vrouw. Om nog niet te spreken van de perfecte schoonmoeder … Wij zijn het die bestaan, zondaars. Jezus kent ons door en door en hij verklapt ons een geheim: laat nooit de dag aan zijn einde komen zonder mekaar om vergeving te vragen.”  


8. "Maak van je huwelijk een echte viering. Immers, het huwelijk is een viering. Het is een christelijke viering, niet enkel een wereldse. Kan je je een feest voorstellen waar enkel maar tee wordt geschonken? Dat bestaat niet. Zonder wijn is er geen feest.”

Reacties

Anoniem zei…
mooi, God is de rots van het huwelijk , Zijn trouw in Zijn Liefde blijvend mogen doorgevend aan elkaar , in geloof , hoop en liefde ..in een lange soms moeizame weg , troostend door de dood heen als de dood een gemis wordt , Mariette
Nelleke zei…
Wat is dit mooi verwoord! Zeker waard om naar te leven. Dank!
Unknown zei…
1. Werken met Jezus erbij. 2. Bouwen met Jezus erbij 3. Echte liefde met Jezus erbij 4. Iets volhouden met Jezus erbij 5. Elke is Jezus erbij 6.Danken met Jezus erbij. 7.Vergeving vragen met Jezus erbij 8. Wijn met Jezus erbij

Meest gelezen

"Ik zal blij zijn als ik andermaal sterf" - een gedicht-overweging van T.S. Eliot over de drie Koningen

Knip hem door, nu het nog kan ...

"Doe het tegenovergestelde van wat je spontaan zou doen": zeven ignatiaanse tips voor een beter leven in tijden van corona