Leven in een bezemkast


Mark Logtenberg, 23 jaar oud,  is een Nederlandse novice in de Sociëteit van Jezus. De komende maanden zal hij regelmatig in deze blog te gast zijn met cursiefjes over de stage die hij thans loopt in Libanon.

Deel 9

Een van de grootste noodzakelijkheden voor vluchtelingen hier in Libanon is onderwijs. Veel van de staatsscholen waren al vol voordat de crisis in Syrie begon. Er zijn nu meer dan 1 miljoen vluchtelingen hier in Libanon, er zijn dus nauwelijks mogelijkheden om deze kinderen van Syriërs van scholing te voorzien. Staatscholen waren alleen open in de ochtend, nu met geld van UNHCR zijn deze ook open in de middag om de extra toestroom te bedienen. Maar ook de Jesuit Refugee Service (JRS) draagt haar steentje bij. JRS Libanon focust zich voornamelijk op onderwijs, met scholen in Beiroet, Baalbeck en de Beqaa.

In Bourj Hammoud (Beiroet) staat het Frans van de Lugt Center, genoemd naar de in Syrië vermoorde Jezuïet. Dit is zowel een kleuterschool als een normale school. Zo nu en dan help ik hier mee bij een huiswerkprogramma voor kinderen die wel een plek in een staatsschool hebben maar geen plek om fatsoenlijk hun huiswerk te maken. Want de bezemkast die moet dienen als huis voor meer dan 10 mensen is geen goede optie.


Ik probeer ze helpen met de Engelse taal. Dat is op zich een uitdaging want vaak moet ik de dingen uit leggen met handen en voeten, of dan kom je een woord tegen waar jezelf nog nooit van gehoord hebt. De ervaring van voor zo’n klas staan balanceert tussen volledige chaos en nut. Het is in ieder geval belonend voor mij persoonlijk. Voor het goede verstaan moet je begrijpen dat deze kinderen vaak erg veel mee gemaakt hebben. Ze hebben meer gezien dan we ons voor kunnen stellen. Door naar school te gaan en met leeftijdsgenoten te spelen kunnen ze een redelijk ‘normaal’ leven leiden waardoor deze wonden hopelijk langzaam geheeld.

Reacties

e.harland-hazebroek zei…
Indrukwekkend. Iemand die zoveel geeft.
Pater Frans vraag of wij meer geduld hebben.

Meest gelezen

Een verrassend TV-gesprek met Nikolaas Sintobin sj en Etienne Vermeersch over de verkiezing van paus Franciscus

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren - citaat

De toespraak van 4 minuten die ervoor zorgde dat Bergoglio werd verkozen tot paus - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Een uitnodiging tot innerlijke vrijheid - Luisterend leiderschap in het voetspoor van Ignatius van Loyola - Serie van Nikolaas Sintobin sj (6/7)

Paus Franciscus over de enige zekerheid die hij heeft - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben - citaat

Waarin religieuzen verschillen van / gelijken op andere christenen - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben