Het kwaad, in zijn diepste wortel - Hoe op zinvolle wijze omgaan met de onzin van het lijden? (2/4)


Ik kan ook bedenken dat het kwaad, in zijn diepste wortels, het zich afsluiten is voor de enige relatie die me ten volle kan doen bestaan, de relatie die mij uit mijn zelfbeslotenheid haalt en in de liefde vestigt.

Liefde als een wisselwerking tussen aangeboden en ontvangen zelfgave, zowel naar God als naar mensen toe.  In plaats daarvan maakt de mens zichzelf tot middelpunt en bekijkt alles enkel vanuit zijn gezichtshoek en in verhouding tot zichzelf.

Dat is die moeilijke copernicaanse revolutie. Afstappen van de houding waarbij ik mezelf als centrum stel. Maak ik mezelf tot zon, dan beschouw ik al de rest en al de anderen als planeten die rond mij (moeten) draaien en gebruik ik al mijn energie om te bekomen dat heel de schepping zich naar mij schikt.

Of nog, blijf ik niet gericht naar de zon, dan zit ik te werken in mijn eigen schaduw, en werp ik mijn schaduw op alles en op allen met wie ik bezig ben.


Een anonieme jezuïet

Reacties

Anoniem zei…
Prachtige gedachte, prachtig verwoord. DANK
Cilia zei…
De diepste wortel van het kwaad, is je eigen leven of gemeenschap -land, ten alle oog om oog en tand om tand, zoals ik in de krant las over Israël t.o. de Gazastreek. Ik vraag me af hebben deze leiders besef dat ze VOLK VAN GOD ZIJN, of bestaat dit niet meer??? Als ik die landen naast elkaar zie, erken ik David en Goliat. Het doet me pijn, vandaag op de gebedsdag voor de vrede.
Anoniem zei…
Lijden dult , volgens mij, geen andere “reactie” dan acceptatie hoe de lijdende het lijden ervaart en erop reageert. Hoe iemand anders ermee omgaat, mag nooit als voorbeeld gesteld worden, ook niet als het zijn lijden verminderde. Dankbaarheid om dat dat gebeurt is op zijn plaats, maar maak er niet een na te volgen voorbeeld van.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen