Waarom we het zo moeilijk hebben met JezusWe vinden het enorm moeilijk om onverdiende hulp, vergiffenis en liefde te accepteren van wie ook maar en vooral van Jezus. Want we kunnen niets doen om zijn liefde te verdienen; erger nog, we weten hoe vaak we Hem verraden en waar Hij voor staat. En Hij vertelt ons waar het bij Hem over gaat: “Begrijpt gij wat Ik u gedaan heb? Gij spreekt Mij aan als Leraar en Heer, en dat doet gij terecht, want dat ben Ik. Maar als Ik, de Heer en Leraar, uw voeten heb gewassen, dan behoort ook gij elkaar de voeten te wassen. Ik heb u een voorbeeld gegeven, opdat gij zoudt doen zoals Ik u gedaan heb.” (Joh 13, 12-15).
Misschien komt een deel van onze terughoudendheid om zijn vergeving te aanvaarden voort uit het besef dat we dan geroepen zullen worden om onze eigen wrok op te geven. Maar het diepste niveau van terughoudendheid komt, zo lijkt het, voort uit de moeilijkheid om een ​​absoluut gratis geschenk te accepteren. Maar wanneer we het accepteren, kunnen we de uitstraling van Petrus ervaren: “Heer, niet alleen mijn voeten, maar ook mijn handen en hoofd!” (Joh 13, 9).
William A. Barry sj

Reacties

Anoniem zei…
Ja, onverwachte vriendelijkheid verward de ziel. Het kan me doen opsluiten, het kan me aansporen , het maakt me verlegen en het opent wegen.

Meest gelezen

Waarom een jezuïet naar de hemel gaat en een dominicaan naar het vagevuur

Een vreemd mannetje waar iets heel bijzonders van uitgaat - feest van de gedaanteverandering:

Luister naar audioboek van Nikolaas Sintobin sj over ignatiaanse spiritualiteit

Vier de heilige Ignatius met een lied