Wat bijen kunnen leren over een zinvol leven


Van toen ik nog een kind was hield ik van honingbijen. Mijn grootvader kweekte ze als gepensioneerde op zijn boerderij en ik hield ervan hem te helpen bij de bijenkorven. We gingen ernaar toe om de honing te oogsten of gewoonweg om de gezondheid van de bijen te controleren. Bijen fascineerden me door de manier waarop hun hard samenwerken iets kon produceren dat zo zoet en gratuit was.

Deze zomer besteedde ik, midden in mijn retraite, wat tijd aan het contemplatief bekijken van de bijen, hun kopjes genesteld in het hart van  lieflijke gele en purperen bloemen. Ik was juist bezig te onderscheiden hoe ik mijn tijd zou besteden in het komende jaar. Ik heb veel interesses en verplichtingen, veel energie en toch ook een diepe behoefte aan contemplatie. Ik verlang dat mijn leven vruchtbaar is en “voor de grotere glorie van God”. Maar, hoe kiezen?

Verschillende bijen waren zwaar van stuifmeel op hun poten als zij zich van bloem naar bloem verplaatsten. Mijn aandacht werd gericht op het feit dat bijen stuifmeel verzamelen  terwijl ze zich feestelijk te goed doen aan de nectar die zij vergaren voor de honing. Zij hebben niet de bedoeling stuifmeel te verzamelen, dat is veeleer een randverschijnsel bij het vliegen van de ene aantrekkelijke bloem naar de andere. God nodigde mij uit bepaalde activiteiten op te nemen waarnaar ik mij getrokken voelde en niet langer bezorgd te zijn om waar ik al dan niet productief ben. Hij verzekerde mij dat ingaan op mijn diepste verlangens op het werk en thuis, vruchtbaar zou zijn, ongeacht of ik al dan niet meteen de resultaten van mijn werk zal zien.


Marina McCoy

Reacties

Ik ben nog onder de indruk van de reis van de Paus.Er valt weinig aan toe te voegen. Van de gezichten lees ik de aandacht af en daarna de bij de ontspanning.
Wel thuis en mag de vrede iedereen begeleiden. Een mooie toekomst, voortzetting wat is gebracht in vroeger eeuwen.
Laudetur Jesus Christus.
Anoniem zei…
Mooi deze beschrijving van de zinvolle bijdrage van een bij. Het doel - de zin - het voortzetten van het schone en het eeuwigdurende bestuiven van de liefde. God zij met ons.
Truus van Dam zei…
Mooi van de bijen en hun productiviteit, als je met pensioen bent worden de dingen die je doet minder. Wel het vrijwilligerswerk komt meer in beeld en dat is ook fijn om te doen.Ik mis nog steeds mijn dementerende mensen dat was een fijne groep , u zult misschien denken waarom gaat ze dan niet eens kijken, maar ik ben daar niet zo leuk weggegaan dus daarom niet, kunnen de mensen niets aandoen mijn hart is nog steeds bij hun.Maar alle dagen zijn gevuld ondanks het pensioen, ik heb eindelijk mijn weg gevonden en mijn rust.Bijen doen dat iets beter dan wij mensen.
Martine zei…
Prachtig gezegd

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen