Hoe gaan de "geesten" te werk? - Onderscheiding voor beginners (2/3)


Joe Tetlow sj is een van de grootste specialisten van de Geestelijke Oefeningen van Ignatius van Loyola. In deze mini-serie geeft hij enkele basisprincipes voor de Onderscheiding van de geesten.

Hoe de  geesten te werk gaan

Sommige basis-patronen zijn makkelijk te vatten. Zoals je kan vermoeden, is het zo dat de goede geest gewoonlijk leidt tot liefde, vreugde, vrede en dergelijke. De kwade geest leidt gewoonlijk tot verwarring, twijfel, walging en dergelijke. Een ander patroon: als je gewoon bent een zondig leven te  leiden dan zal de goede geest je opzadelen met troosteloosheid omdat hij je in vraag gaat stellen. 

Daarentegen, zal in een dergelijke situatie de kwade geest ervoor zorgen dat je je tevreden voelt opdat je zou blijven zondigen. Een ander duidelijk herkenbaar patroon is net het tegenovergestelde hiervan: als je je er ernstig op toelegt om God te dienen, dan veranderen de geesten van rol.  De kwade geest zal je bezwaren met troosteloosheid om je van God weg te trekken. De goede geest evenwel zal alsdan je dag kleuren met vertrouwen en liefde voor God. 

Nog een  laatste en makkelijk te vatten patroon: een geest die handelt in het daglicht en in alle openheid is een goede geest, terwijl een geest die zich omhult in geheimhouding en bedrog een kwade geest is.

Reacties

e.harland-hazebroek zei…
Minder makkelijk dan het lijkt. Bidden maar.
Truus van Dam zei…
Wie bepaalt of een geest goed of kwaad is volgens mij alleen je gwetenEn God oordeeld ons geen ander mens.
Truus van Dam zei…
Ik denk dat ik erg opstandig ben als deze priester iets zegt.
, dit komt door zijn reactie op de zorg . Van gisteren.
Anoniem zei…
Troosteloosheid is een vorm van liefde wanneer je de mens ziet lijden.Deze ervaring zorgt er voor dat er adequaat gehandeld kan worden in de zorg rondom levens beëindiging. Laten we bidden dat de lijdende verlost wordt uit zijn of haar lijden wanneer er geen uitzichten zijn voor het leven hier op aarde

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen