Karl Rahner sj: wat "kerkelijk gedoe" en radiumerts met elkaar gemeen hebben ...



Onderstaand citaat komt van Karl Rahner sj. Het dateert uit … 1965.

Wat we ook doen aan sacramenten, aan verkondiging, organiseren en reorganiseren - het is een dienst, een hulp voor iets anders. Het gaat uiteindelijk om geloof, hoop en liefde in de harten van de mensen. 

Het is als het winnen van het element Radium. Je moet een ton uraniumerts verwerken om 0,14 gram Radium te vinden. Al het kerkelijk gedoe van besturen, overleggen, theologiseren, les geven, en het apparaat dat daarbij hoort, dat is als de tonnen erts die nodig zijn opdat in onze harten een klein beetje geloof, hoop en liefde ontstaat. 

Dat is het enige waar het om gaat. Onze plannen en inzet zijn zinloos en zelfs pervers, als ze daar niet voor werken en dus alleen maar zichzelf zoeken. Dan wordt het een verfoeilijk theater en afgoderij van de mens of van de Kerk. 

Karl Rahner sj 

Reacties

Carla zei…
Dat klopt. Met de woorden samen kom je een heel eind als vorm en inhoud kloppend zijn in de zin van respect dat gepaard gaat met zorg en aandacht hebben voor. Dat gedoe binnen de kerk is ook dikwijls een gedoe wegens de meningsverschillen en zeker als er een tekort is aan vrijwilligers en inkomen. Soms mis ik het gebouw wegens het intieme eerbied hebben voor en het samen stilstaan bij de woorden die iets te zeggen hebben. Daarom is het goed dat er ontmoetingsplaatsen zijn ter bezinning. .Op zich kan een mens thuis en elders God ontmoeten. De bezielde mens. Het niet afgeleid worden door allerlei 'onzin' kan wanneer je het als onzin ervaart. De mens ontwikkelt materiaal dat past bij het vak. Het vak 'omzien naar elkaar' is gericht op wie ben ik en wie is die ander en wat zien wij om ons heen. In wezen heb je hier geen godsdienst voor nodig, De ogen openen, troost geven en vinden, overgeven aan en ontvankelijk zijn of aanvaarden het zijn wel woorden die ergens toe leiden. Ieder mens wil geliefd zijn en erkend worden, dat is geen privilege en wordt ook niet bevestigd door ergens bij horen. Dat is een innerlijk gebeuren in relatie met de ander.
We zijn een heel eind op weg in deze seculiere samenleving. De zin en onzin, het zal aanwezig blijven zolang de mens er aandacht aan geeft. Een tempel maken van je hart is een mooie weg en dat kun je niet alleen doen .Ontmoeten kan breed zijn en breed gedragen worden. Levensbeschouwing kan inhouden dat de liefde mag zegevieren en het ego ten dienste staat van iets hogers .Gericht op verdraagzaamheid en niet alleen het eigen gelijk in stand houden is van groot belang. Geloven en handelen vanuit belangenbehartiging en mededogen geeft richting. Dit gezegd hebbende wens ik iedereen sterkte toe.
Elizabeth Harland-Hazebroek zei…
Sterk overdreven. Wie teveel schrijft riskeert onzakelijk te worden. Het alledaagse leven leert wel wat goed en niet goed is.

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)