Paus Franciscus maakt de Katholieke Kerk katholieker



Continuïteit of discontinuïteit. Met deze woorden proberen vele commentatoren de “politiek” van Paus Franciscus te kwalificeren. Dat er een heel andere wind waait in de Katholieke Kerk sinds het aantreden van paus Franciscus is, valt moeilijk te ontkennen. Er is van alles in beweging aan het komen. Vermoedelijk staan ons nog heel wat, en wel veel ingrijpender, veranderingen te wachten. Zelf zie ik deze evolutie uitgesproken in termen van continuïteit. En wel een continuïteit op het niveau van een van de meest eigen kenmerken van de Katholieke Kerk: haar katholiciteit.

Franciscus is de eerste niet-Europese paus sinds vele eeuwen. Hij is terechtgekomen in het hart van een wereldkerk die, hoewel geroepen om  Katholiek (universeel)  te zijn, in werkelijkheid nog steeds in overweldigende mate eurocentrisch is. Of het nu gaat over liturgische gewoontes,  pastoraal referentiekader,  theologische reflectie,  ethische praxis, woordgebruik en zoveel meer, de cultuur van het Vaticaan blijft op massieve wijze schatplichtig aan een cultuur en traditie die, hoe rijk ook, al lang minoritair geworden zijn in de Katholieke Kerk. De Catholica is, gelukkig maar, ontzaglijk veel rijker en creatiever dan wat dat ene vermoeide Europese model te bieden heeft.

Op een heel spontane en natuurlijke wijze is Franciscus die verstarde Vaticaanse cultuur aan het openbreken. In het bijzonder door zijn typisch Zuid-Amerikaanse manier van vieren, spreken, omgaan met mensen, openheid voor compromis en soepele creativiteit ten aanzien van wet en gewoonte. Dit wordt nog versterkt door het feit dat hij religieus is en daardoor allerhande gevoeligheden en knowhow uit zijn eigen religieuze traditie met zich brengt. Eerder dan dat hij die oude Katholieke Kerk ten gronde zou veranderen, is Franciscus haar beetje bij beetje aan het voeden en verrijken met “knowhow” die de voorbije eeuwen binnen haar eigen schoot is uitgewerkt; zij het in de “periferie”,  buiten haar aloude centrum. Franciscus maakt de Katholieke Kerk gewoon meer tot wat zij geroepen is te zijn, katholiek: alomvattend, inclusief.

Wereldwijd wordt dit, begrijpelijkerwijze, als een verademing ervaren. Behalve door een minderheid. In het bijzonder door mensen voor wie de idee zelf van verandering problematisch is of die zich dermate geïdentificeerd hebben met  een beperkt aantal thema’s van seksuele ethiek dat zij zich door de bredere aanpak van Franciscus in de steek gelaten voelen. 





Reacties

Anoniem zei…
Een woord dat me uit het hart gegrepen is.
Anoniem zei…
Hartelijk dank voor INSPIRATIE.
Mijn dag is goed vandaag door U, met Inspiratie begonnen, dankzij door U beschreven gang van zaken en door mij is gezien als Zon, hemellichaam dat licht en warmte uitstraalt, die uitstraalt in en rondom ROOMS KATHOLIEKE KERK.
Planeet Aarde met alle Mensen mag zich verheugen in/ door "geloof, hoop en liefde" en waar nu de LIEFDE is sterkst te voelen.
Michael Kuhn zei…
Schitterend: niet alleen de tekst, maar ook de foto erbij. Niet een "opgetut" kind, maar een kind zoals kinderen vandaag zijn: jeans en sneakers.
Ik denk je had geen beter beeld kunnen vinden voor de verandering die ons te wachten staat: "Wie niet wordt zoals dit kind…"
embharland zei…
Met Benedictus voelde ik me als oekomenisch katholiek erg happy.Hij kreeg alle narigheid over zich heen maar ging moedig verder. Fijne paus nu,heel anders en dat mag net als de voorgangers. We hebben niet te klagen.
Anoniem zei…
aanvulling alstublieft op reactie van 29 oktober 2013, 11:45.
Tekst: "Planeet Aarde en alle mensen kan zich verheugen"....."
Elke "tijd" heeft zijn "noden".
Nu: en Planeet Aarde en heel veel mensen nodig hebben een "katalysator".
"Katalysator" dat alle verschillende "inspirerende krachten" zou kunnen samen binden en begeleiden als EEN
"inspirerende kracht", dat dient behoud van Planeet Aarde en mensheid op die planeet.
VREDE is heel belangrijk voor alles en ook LIEFDE om goede zaken bereiken.
Rooms Katholieke Kerk heeft dat in potentie zo een "katalysator" zijn.
Jezus was ook een "revolutionair" in vele in zijn uitspraken. Jezus moedigde aan situaties van andere "standpunten" bezien, die andere "standpunten" toen, moesten ook krachtig gezegd worden.

De Heer Paus Franciscus en ZIJNE, kunnen goed communiceren met de WERELD.
Ik heb gezien hoeveel WERELD LEIDERS waren aanwezig bij zijn aanvaarden/ plechtigheid als PAUS, en hoe graag alle aanwezigen, in grote getale, hartelijke, warme, felicitatie met handen aanreiken en omhelzen deze Heer Paus waren gegeven.
Deze Heer Paus Franciscus was welkom door de WERELD en is gezien van af eerste moment, als een SUPER STAR.
WEL NU? Super Star de Heer Paus Franciscus en ZIJNE, kan zijn kansen, zijn gaven, zijn Charismatische uitstraling in communicatie, voor redding van Wereld aanwenden.
En Wereld moet nu gered worden.




Meest gelezen

Ook een haan kan overdrijven - wel heel bijzondere video

Heilig Hart van Jezus, waarover gaat dat eigenlijk over? - Vlog van Nikolaas Sintobin sj

Wat geeft jou zin om lang te leven - Heerlijk videootje

Acht (soms ontstellende en tegenstrijdige) tips van Ignatius van Loyola voor de omgang met anderen”

Wat christen zijn wel en niet is (wijlen paus Benedictus XVI)

Leg mijn tranen in uw fles - Overweging bij Allerzielen