De intoxicatie van de christenen


Het tweede hoofdstuk van de Handelingen van de Apostelen  beschrijft hoe de apostelen voor de eerste maal de Blijde Boodschap verkondigden. Na dit optreden sloten zich 3000 mensen bij hen aan. Dit moet wel een heel speciale soort van verkondiging zijn geweest!

Waar kwam haar gezagsvolle kracht vandaan? De massa die naar de apostelen was komen luisteren, kwam niet onder de indruk van de genezingen of werd ook niet  overweldigd door hoogstaande welsprekendheid. Wat hun verbeelding zo hevig boeide was eerder het feit dat de apostelen geen enkel teken van enige remming lieten zien: zo sterk dat de één tegen de ander zei dat die volgelingen van Jezus wellicht te veel wijn hadden gedronken.

Het was inderdaad zo dat de apostelen bij hun verkondiging geïntoxiceerd waren. Niet door geestrijke dranken. Wel door de Heilige Geest. De massa zag daar een groep mensen die, hoewel ze eigenlijk tot en met bevreesd zouden moeten zijn, een voet buiten de eigen deur zetten, en nu, vervuld van vreugde en enthousiasme voor Jezus, de straat optrokken. En het was deze dramatische en goed waar te nemen verandering in het gedrag van een kleine groep mannen, vroeger vissers en belastingambtenaren, die duizenden mensen versteld deed staan en hen ertoe bracht diezelfde dag ‘in te tekenen’.

Joe Paprocki

Reacties

Eharlandhazebroek@gmail.com zei…
Zo eindelijk er weer in. Morgen RAI met de Paus
Niet zo'n Lange preek maar wel goed.

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Nikolaas Sintobin: "Ik weet niet of God bestaat"

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Omgaan met (soms misselijk makende) zwakheden van aan jou toevertrouwde mensen - Ignatiaans leiderschap (5/10)