De moed om te aanvaarden dat men aanvaard is



Een van de diepste vragen van het mensenhart is de vraag naar waardering. Iedere mens wil gewaardeerd worden. Dit betekent niet dat iedereen van anderen wil horen hoe goed hij wel is. Ongetwijfeld is dat verlangen er ook, maar dat is niet het diepste. We zouden kunnen zeggen, dat iedere mens verlangt bemind te worden. Maar dat is ook dubbelzinnig.

Er zijn zoveel soorten liefde als er soorten bloemen zijn. Voor sommige mensen is liefde iets hartstochtelijks; voor anderen is het iets romantisch; voor weer anderen is liefde iets louters seksueels. Er is echter ook een diepere liefde, de liefde van de aanvaarding. Iedere mens hunkert er naar aanvaard te worden, aanvaard zoals hij is. Niets in een mensenleven is van zulke langdurige en noodlottige uitwerking als de ervaring niet volledig aanvaard te zijn.

Piet van Breemen sj

Reacties

e.harland-hazebroek zei…
Midden in de roos !!
Anoniem zei…
En de Kerk die de mensen ook graag ziet.
g.j.v.dam-kievit zei…
Van waardering groeit een mens. Het is heel belangrijk als de vrouw van je man, als oma fijn dat je dat voor mij gemaakt hebt, dank je wel.
Bij vrijwilligerswerk, leuk dat jij er bent van buiten, de jongens steken een kaarsje voor je op. Maar dat vind ik wel moeilijk en zeg alleen maar dank je wel , voel me niets meer dan iemand in een gevangenis.Of de kinderen vragen mam wil je mijn broek korter maken.En dan volgt ook het bedankt, hoeft niet ik doe het toch wel.Of bij een begrafenis dat er mensen komen om afscheid te nemen dat is voor mij ook waardering.

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj