Paus Franciscus legt uit wat de kern is van Pinksteren


Een wezenlijk element van Pinksteren is verwondering. Zoals we weten is onze God een God van verwondering. Na Jezus’ dood verwachtte niemand nog iets van de leerlingen. Ze waren nog maar een klein, onbetekenend groepje. Ze voelden zich als verloren wezen van hun Meester. Maar in plaats daarvan vond er een onverwachte en verbluffende gebeurtenis plaats. De mensen waren verbaasd en zeiden: “Wij allen horen hen in onze eigen taal spreken over Gods grote daden” (Hand. 2, 11).

De Kerk die op Pinksteren werd geboren, is een wonderlijke gemeenschap. Gods kracht bracht haar tot stand. Een nieuwe boodschap, de verrijzenis van Christus, wordt verkondigd. En dit in een nieuwe taal. Het is de universele taal van de liefde. De leerlingen, getooid met kracht van bovenaf, hebben nu de moed om te spreken. Enkele minuten voordien waren ze nog allemaal angstig. Maar nu hebben ze de moed om op een onbevangen manier te spreken. En dit vanuit de vrijheid van de Heilige Geest.

Dit is het waar de Kerk voor altijd toe geroepen is: in staat zijn verbazing en verwondering op te wekken door aan iedereen te verkondigen dat Jezus Christus de dood heeft overwonnen. God houdt zijn armen altijd wijd open. En Hij wacht geduldig om ons te vergeven en te helen. De verrezen Jezus schenkt de Kerk zijn Heilige Geest voor haar bijzondere zending.

Zie de feiten onder ogen: als de Kerk echt levend is, dan moet zij altijd opnieuw verrassen. Het is de plicht van een levende Kerk om te verbazen. Een Kerk die niet in staat is om mensen te verwonderen is zwak, ziek en stervend. Een opname op een afdeling intensieve verzorging is dan dringend nodig.


Paus Franciscus

Reacties

Anoniem zei…
Als de kerk mensen niet kan verwonderen, moet de kerk opgenomen worden op de IC.

Geniaal dit. Ik zou het zelf nooit verzonnen kunnen hebben!

Meest gelezen

Een verrassend TV-gesprek met Nikolaas Sintobin sj en Etienne Vermeersch over de verkiezing van paus Franciscus

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren - citaat

De toespraak van 4 minuten die ervoor zorgde dat Bergoglio werd verkozen tot paus - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Wat maakt vasten tot christelijk vasten? Nikolaas Sintobin sj legt het kort en bondig uit - video

Paus Franciscus ongezouten: over de ravage die een snelkookpan kan aanrichten - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Wie is Jorge Maria Bergoglio: "Ik ben een gewiekste zondaar" - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben: citaat

Paus Franciscus over de enige zekerheid die hij heeft - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben - citaat