Novice Mark Logtenberg ontdekt Taanayel en de Libanese clans


Mark Logtenberg, 23 jaar oud,  is een Nederlandse novice in de Sociëteit van Jezus. De komende maanden zal hij regelmatig in deze blog te gast zijn met cursiefjes over de stage die hij thans loopt.

Deel 2

Libanon bestaat uit twee bergketens: De Libanon en de Anti-Libanon. Daartussen ligt een vrij grote en vruchtbare vlakte die je gerust een land van melk en honing kunt noemen, genaamd de Bekaa. Het natuurschoon is hier werkelijk fenomenaal. Met een prachtig zicht op de besneeuwde Bergen. Het is weg van het drukke Beiroet, van al het lawaai van de stad. Je vind hier rust en stilte. Het is dan ook niet vreemd dat juist hier, in Taanayel, de jezuïeten een retraitecentrum hebben gebouwd. Sinds kort is het ook het noviciaat voor de jezuïeten van het Midden Oosten omdat de Syrische novicenmeester geen verblijfsvergunning kon krijgen in Egypte waar het noviciaat gevestigd was. Dit is spijtig maar het geeft ook direct iets weer van de spanningen die leven in de regio op dit moment.


Samen met de regionale directeur vertrokken we naar Taanayel om een workshop bij te wonen die gegeven werd aan de leraren van de school die de JRS daar runt. Het was een vrij grote groep van rond de 60 mensen, voornamelijk vrouwen. Het typische voor Libanon is dat er een grote mix is in kledij in deze groep. Met hijab en zonder, boerka of jurk, of simpelweg een spijkerbroek. Ik ben gewend aan een multiculti samenleving waar we vredig naast elkaar samenleven. Maar bijna instinctief had ik iets anders verwacht in het Midden-Oosten waar de ‘clan’ vaak nog belangrijk is. Denk bijvoorbeeld maar aan de Syrische oorlog die nog altijd gaande is. 

Een van de dingen die JRS dus zowel actief en passief probeert de verbeteren is de samenwerking en verhoudingen tussen mensen van een verschillende afkomst en overtuiging. Dit is zeker hier in Libanon niet vanzelfsprekend want deze ‘clans’ hebben gedurende ruim 15 jaar gevochten met elkaar in de straten van Beiroet. En zonder dat men actief werkt aan verzoening kan zoiets altijd weer opnieuw gebeuren.

Reacties

Meest gelezen

"Ik zal blij zijn als ik andermaal sterf" - een gedicht-overweging van T.S. Eliot over de drie Koningen

Knip hem door, nu het nog kan ...

Houdt God in het bijzonder van mij persoonlijk? - Piet van Breemen sj