Recept om te komen tot een geestelijk gezond en evenwichtig leven


Vandaag verschijnt onderstaande overweging op www.gewijderuimte.org

Geloven we dat een goddelijke Aanwezigheid al het geschapene tot leven heeft gebracht en dat dit goed was? Wel, dan volgt hieruit dat deze God ons onvoorwaardelijke bemint. Ondanks ons menselijk falen, ziet Hij toch onze goedheid. Gods liefde voor ons hangt niet af van onze bezittingen, ons voorkomen of onze verwezenlijkingen.

De heilige Ignatius van Loyola heeft ons de Geestelijke Oefeningen gegeven. Die Oefeningen hebben al ongeveer vijf eeuwen lang de geestelijke vorming van mensen ondersteund. Ignatius beschrijft de eigenschappen van een geestelijk gezond en evenwichtig leven als volgt:
  •  Onthechting van wereldse dingen en beslommeringen,
  •  Geestelijk vrij zijn van alles wat ons kan afleiden van de uiteindelijke bedoeling van ons leven. En in plaats daarvan ons leven richten op wat essentieel is, namelijk een diepere relatie met God.
  • De bekwaamheid beoefenen om Gods tegenwoordigheid “in alle dingen” te vinden, namelijk in ons  gewone leven.


Als we trachten het goddelijke in alle facetten van het leven te herkennen, dan groeien wij mensen in het besef dat het niet allemaal om ons draait. We beginnen duidelijker in te zien wat belangrijk is en wat onze persoonlijke valse goden zijn. Ons menselijk en aards leven heeft nood aan vele dingen om te overleven. Maar hoe meer we ons kunnen bevrijden van onnodige gehechtheden aan tijdelijke zaken, hoe intenser ons geluk zal zijn.

Susan V. Vogt

Reacties

Christine zei…
Daar kan ik mijn leven verder wel mee toe.....!
Liesbeth W zei…
Dios solo, basta!

Meest gelezen

"Ik zal blij zijn als ik andermaal sterf" - een gedicht-overweging van T.S. Eliot over de drie Koningen

Knip hem door, nu het nog kan ...

Houdt God in het bijzonder van mij persoonlijk? - Piet van Breemen sj