Novice Mark over (heel) onverwachte diensten die jezuïeten leveren aan Libanese samenleveing


Mark Logtenberg, 23 jaar oud,  is een Nederlandse novice in de Sociëteit van Jezus. De komende maanden zal hij regelmatig in deze blog te gast zijn met cursiefjes over de stage die hij thans loopt. 

Deel 3

De onderlinge spanningen die heersen in Libanon doen niets af aan het natuurschoon van de Bekaa. En de jezuïeten dragen hier hun steentje aan bij. Het is interessant te zien in wat verschillende werken de Sociëteit van Jezus betrokken is. Naast het retraitecentrum in Taanayel ligt een boerderij van de Sociëteit van ruim 1.5 km2. Hier verbouwen ze druiven voor wijn, maar ook groenten. Er is zelfs een melkboerderij, helemaal biologisch. Maar dat is niet alles: ze hebben zelfs een eigen recycling.
Naarmate ik langer in het noviciaat zit leer ik meer en meer dat dingen niet geleerd worden door woorden alleen maar meer nog door daden. Hoe laat je zien dat biologische landbouw de moeite waard is?  Door zelf het voorbeeld te geven. Hoe kun je mensen de waarde van recyclen laten inzien als je zelf niet recycled. Ze lopen ver voorop in vergelijking met de regio inzake landbouw en recycling en hopen daarmee een trendsetter te zijn.

Nog een fascinerende dienst die jezuïeten bewijzen aan de locale bevolking is dat ze een vrij groot park onderhouden op hun terrein, met vijver en al. Iets wat we als westerlingen als normaal beschouwen is in Libanon hoogst ongebruikelijk. Namelijk dat een jonge man en jonge vrouw hand in hand lopen. Omdat het park rustig en afgelegen is is het een favoriete plek geworden voor jonge stelletjes om ongestoord samen te zijn.

Als jezuïet dienstbaar zijn aan God en mens kan dus ook op een wat ongebruikelijke wijze.

Reacties

Meest gelezen

Heilig Hart van Jezus - waarover gaat dat eigenlijk

Wat een stervende vrouw me leerde over dankbaarheid - Mijmering van Nikolaas Sintobin sj

Waar de Heilige Geest allemaal goed voor is: door iemand die het kan weten (Karl Rahner sj)

Sacramentsdag: Rahner over wie Jezus eigenlijk is

"Wijselijk onwetend" luisteren naar de Geest - Hoe Ignatius onderscheidde

Een God die één en ook drie is. hoe moet je dat in Godsnaam verstaan? - Een uitleg door Nikolaas Sintobin sj

Waarom gezondheid en rijkdom uiteindelijk niet het belangrijkste zijn - Vertrouwen (4/6)