Wadi Rum: over woestijnbloemen die nooit verwelken
Mark Logtenberg sj is Nederlands jezuïet in opleiding. Hij studeert “Middel East Studies” in New York. Deze zomer verblijft hij in Amman (Jordanië) om Arabisch te studeren. Mark zal de komende tijd regelmatig gastblogs schrijven.
  
            Een plek die toeristen altijd moeten bezoeken wanneer ze in Jordanië zijn is Wadi Rum. Een prachtig stuk woestijn zo’n 3 uur rijden ten zuiden van Amman. Bekend van films als Lawrence of Arabia of de meer recentere Martian met Matt Damon. Naast het over-toeristische ritje op de kameel en een rondje in een 4x4 jeep is de woestijn bekend voor haar grote variatie aan bloemen.

            De merkwaardige verschijning vindt je bijna overal, soms open en bloot, soms verborgen onder het zand. Deze bloem gedijt in het droge klimaat en kan wel jaren mee. Rijk in kleur: rood, blauw, geel; groot en klein, en toch staat deze Desert flower beter bekend als ordinair plastic.

            Mensen later sporen na, ook hier. Zelfs ’s nachts, onder de rijke sterrenhemel, was er geen ontkomen aan. Rechts blonken de discoballen en links knalde de muziek uit de speakers. Tijd voor stilte: no way!

De leegte, die eindeloze leegte van zand en stilte waar de woestijn voor mij symbool voor staat was nergens te vinden. T.E. Lawrence en Gertrude Bell, de welbekende Britten in het Midden-Oosten van de vorige eeuw, werden naar de woestijn gelokt om haar stilte en rust. Ik had op iets soortgelijks gehoopt, maar helaas…


-->

Reacties

Meest gelezen

Waar de Heilige Geest allemaal goed voor is: door iemand die het kan weten (Karl Rahner sj)

"Vertrouwen in de liefde, eerder dan in mijn eigen zieligheid" - Vertrouwen (3/6)

Heilig Hart van Jezus - waarover gaat dat eigenlijk

Wat een stervende vrouw me leerde over dankbaarheid - Mijmering van Nikolaas Sintobin sj

Sacramentsdag: Rahner over wie Jezus eigenlijk is

"Wijselijk onwetend" luisteren naar de Geest - Hoe Ignatius onderscheidde

Een God die één en ook drie is. hoe moet je dat in Godsnaam verstaan? - Een uitleg door Nikolaas Sintobin sj