Over de meest destructieve houding die er bestaat voor een mens"Ook al kunnen anderen hier anders over denken, lijkt het me, in het licht van de goddelijke Goedheid, dat ondankbaarheid een van de dingen is die het meest verwerpelijk zijn ten overstaan van onze Schepper en Heer en tegenover alle schepselen die in staat zijn om Hem zijn goddelijke en altijddurende eer te bewijzen, meer dan welk kwaad of zonde ook die kunnen bedacht worden. Het maakt immers dat je blind wordt voor de goede zaken, de genades en de gaven. Daarom is ondankbaarheid de oorzaak, het begin en de oorsprong van alle kwaad en zonde.

Daar staat tegenover dat erkentelijkheid en dankbaarheid voor al het goede en de ontvangen gaven zowel op aarde als in de hemel ten zeerste worden op prijs gesteld en naar waarde geschat."

Uit een brief van Ignatius van Loyola aan Simon Rodrigues sj, dd maart 1542Reacties

Anoniem zei…
Voor het gewone dankbaar zijn maakt mij bewust en het geeft een zacht gevoel. Vreugde is een intensere vorm en zo zijn er vele lagen te beleven die dankvaarheid voortbrengen ook bij verlies en verdriet.
Anoniem zei…
Ik denk dat last met dankbaarheid te maken heeft met nederigheid.
Dankbaarheid,nederigheid en kunnen ontvangen is voor een mens soms moeilijk,ook voor mij!
Ingrid Hoet.

Meest gelezen

Waarom een jezuïet naar de hemel gaat en een dominicaan naar het vagevuur

Een vreemd mannetje waar iets heel bijzonders van uitgaat - feest van de gedaanteverandering:

Luister naar audioboek van Nikolaas Sintobin sj over ignatiaanse spiritualiteit

Vier de heilige Ignatius met een lied