Het probleem van een muizenhart




Een muis was alsmaar gespannen omdat ze schrik  had voor de kat. Een tovenaar kreeg medelijden met haar en veranderde haar in een kat. Maar dan kreeg ze schrik voor de hond.

Daarom veranderde de tovenaar haar in een hond. Maar toen begon ze schrik te krijgen voor de panter en dus veranderde de tovenaar haar in een panter. Eens zover kreeg ze schrik voor de jager.

Op dat punt gekomen gaf de tovenaar het op. Hij veranderde haar opnieuw in een muis en zei: “Wat ik ook voor je doe, het kan niet baten. Immers, je hebt het hart van een muis.”

Antony de Mello sj

Reacties

Anoniem zei…
Zich willen afschermen van gevaren lijkt me volkomen menselijk om aan de gevaren niet ten onder te gaan. Zo is elke pijn een signaal. Hoe vaak kwam er over Israël geen vrees. Telkens overleefden ze.
In het Johannes-evangelie tref je herhaaldelijk aan: 'uit vrees voor de Joden'. Maar ongegronde vrees voor hen maakte hen herhaaldelijk tot slachtoffer en vernietiging.
'Vrees niet kleingelovigen' hoor ik als een echo in het Evangelie. Angst staat tegenover geloof. Gelukkig heeft de Kerk nog een boodschap van geloof maar er is de angst om ongeloofwaardig over te komen.
Anoniem zei…
Komt het voort uit gebeurtenissen, die zich kunnen herhalen, maar niet zeker, dan reageert je lichaam. Heel onprettig. Er is niets gebeurd, maar het kan.
Ik probeer met Petrus in het water te springen wetend dat Jezus mij grijpt.
Bid daarvoor.

Meest gelezen

Waarom jongeren wel graag eens een "echte" mis meemaken

De echte oorzaak van het lijden

Hoe de bijna-dood-ervaring inzicht kan verschaffen in wat vergeving is - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Wat een brabbelende peuter je kan leren over geloven in Jezus

Moet je als christen zélf al de miserie van de wereld dragen? Homilie Nikolaas Sintobin sj

Over een monnik die het verkeerd begrepen had