Remedie tegen innerlijke dakloosheid


Een druk seizoen komt eraan. Er zal ons waarschijnlijk weinig tijd blijven om even in een luie zetel tot rust te komen; om te genieten van de gloed van een haarvuur; om vrijblijvende, ontspannen gesprekjes te voeren; om zich zonder tijdsdruk te verheugen in een etentje onder vrienden.

Eigenlijk is het nu de tijd voor ‘thuis’. Maar wat betekent ‘thuis’? Niet iedereen vindt een ‘thuis’, zoals dit passend zou zijn. Niet ieder kind wordt geliefkoosd en gekoesterd. En niet naar iedere tiener wordt er geluisterd. Niet ieder huwelijkspaar speelt het een heel leven samen klaar. Vele mensen kijken uit naar een vriendelijke hand, naar een gelegenheid om te kunnen praten. ‘Innerlijke  dakloosheid’ is een ziekte van onze tijd geworden. Een die snel om zich heen grijpt.

Het volstaat naar iemands verhaal te luisteren, een vriendelijke hand uit te steken, of iets zo eenvoudig als even te lachen. Ieder van ons kan een ander te zeggen ‘Kom thuis’.

Margaret Silf

Reacties

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)