Zeepbellen die iets leren over het mysterie van God


Ik zat op een bank in een parkje in het stadje Loyola in Spanje. Achter mij de indrukwekkende basiliek van Sint-Ignatius. Op die plek was de heilige geboren. Het gebouw stond aan alle kanten in  de steigers, in volle restauratie. Niet ver van mij stond er een kleine kiosk met kranten, chocolade en andere dingetjes.
Een man kwam langs, met zijn dochtertje en hun hond. De man kocht een krant voor zichzelf en een zeepbellenbusje voor zijn dochter. Zij gingen naast me zitten. De man geraakte helemaal verdiept in zijn krant. Het meisje blies vrolijk zeepbelletjes. Telkens een bel in het zonlicht kwam, was ze duidelijk in verrukking door de magische kleuren. De hond sprong op naar iedere bel en trachtte die te pakken te krijgen. Maar zodra hij met zijn snoet de bel aanraakte, spatte die uit elkaar.
Ik vroeg mijzelf af: ‘Wat leert mij nu meer over het Rijk Gods – de machtige basiliek met al haar stellingen of de vreugde van dit meisje over de schoonheid van de wereld, weerspiegeld in haar zeepbelletjes?’ De hond wees mij erop dat, zodra wij het mysterie trachten vast te grijpen en het vast te pinnen in onze eigen categorieën, woorden en meningen, wij het vernielen.
Als we denken dat we het te pakken hebben gekregen, dan zijn we het kwijt.

Margaret Silf

Reacties

Ghislaine zei…
Heel mooi verhaal. Wijze wooden. Het mysterie van God kunnen wij niet Wij zoeken er naar, maar zullen het nooit kunnen bevatten! Ghislaine
Lieve zei…
Waarom het kind en de hond met de zeepbel uitspelen tegen de basiliek? Het is een mooi beeld, van die zeepbel, een mooie symboliek, Maar in de basiliek is iets, klein en rond als een zeepbel. Deze zeepbel spat niet kapot, maar is toch ook helemaal niet te 'vatten'. De eeuwigheid door zullen we ons blijven verwonderen hoe God die zo almachtig en groot is, zich zo klein maakt. De eeuwigheid zal niet lang genoeg zijn om Hem te vatten :-)

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen