Hoe het komt dat dankbaarheid je opent op de ander - Dankbaarheid 2/11Voor het tijdschrift Liefke schreef ik een overweging over dankbaarheid. Hier kan je ze lezen in 11 stukjes – 2/11
  
Ik denk dat iedereen het ermee eens is dat dankbaarheid iets positief is. Het is een gevoel dat deugd doet. Dankbaarheid maakt blij. Het doet goed als je dankbaar bent. Dankbaarheid is niet alleen teken van geluk. Het is ook bron van geluk.

Ook duidelijk lijkt me dat je normaliter niet jezelf dankbaar bent. Je bent een ander dankbaar, iets of iemand, buiten je eigen persoontje: een mens, een situatie, een gebeurtenis, God, enzovoort. Zo kan je iemand dankbaar zijn omdat die je geholpen heeft. Je kan je huisdier dankbaar zijn omdat het je zoveel vriendschap geeft. Dankbaarheid kan je ook voelen omdat je gezond of muzikaal bent. Omdat het tijdens je vakantie zo’n mooi weer was. Of nog, omdat je heelhuids uit een verkeersongeluk bent gekomen.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Truus zei…
Dankbaar omdat ik geen Corona heb gekregen,hoop dat dit zo blijft.Ook dankbaren dat op de eerste plaats voor zoon en dochter en de kleinkinderen.
Anoniem zei…
Dankbaar zijn doet inderdaad deugd. Dagelijkse genade neerschrijven, mij daar tenvolle bewust van worden. Het draagt mij. Dank voor zoveel.
Anoniem zei…
Dankbaarheid geeft een omkeer, het laat me dieper beseffen. Voor deze bewustwording ben ik zeer dankbaar omdat veel zo vanzelfsprekend lijkt.
m aj zei…
dankbaar zijn is ook erkennen dat je veel goeds gegeven is
Lode zei…
Dankbaar voor de mooie ouderdom... dankbaar voor de smalle wegeltjes die me voorzichtigheid leerden... voor de diepe verraderlijke maar ook wel verlokkelijke valleien die me de moed bijbrachten om ongeschonden terug te keren... voor de minder hoge en soms te hoge toppen die me dicht bij de Heer brachten en me leerden met alles tevreden te zijn...
Veel dank, broeder Nikolaas voor niet op te sommen diensten.
Bart zei…
Dankbaarheid is heel belangrijk in het leven van een mens? Ik heb daar geen moeite mee, want ik zeg en ik ben altijd dankbaar voor wat men mij doet of geeft of nog zoveel meer. Het is een hele spontane reactie van mij in het werk en het leven van elke dag en dat gaat toch zo spontaan. Het is als (t ware op mijn 'lijf' geschreven. Het is een kracht om anderen blij en gelukkiger te maken of te zoen zijn. Blijven doen je dankbaarheid tonen, want als gelovige ben ik me ervan bewust, dat God deze eigenschap ook in mij gelegd en geschapen heeft. Dank-u-wel voor de beaming.
Marie-Rose zei…
Dankbaarheid voor het leven zelf dat je gegeven is, het bestaan in deze verschijningsvorm. Mijn moeder overleed meer dan 20 jaar geleden aan de vredelijke ALS. De laatste letters die ze met onze hulp op een alfabetkaart aanwees waren MERCI.

Cecilia zei…
Als ik je tekst over dankbaarheid lees... Dankbaarheid ligt vooraan in mijn gedachten. Er zijn zoveel goede gebeurtenissen, vergevingen, inzichten, een dag die zich opent, een vriendschap, Het beleven van de liturgie, als iemand mij in vertrouwen neemt. Dankbaarheid maakt de andere gelukkig. Het geeft een gelukkig wijds gevoelgevoel.Ik vind dat dankbaarheid een van de mooiste gaven die ik kreeg.

Meest gelezen

Heilig Hart van Jezus - waarover gaat dat eigenlijk

Wat een stervende vrouw me leerde over dankbaarheid - Mijmering van Nikolaas Sintobin sj

Waar de Heilige Geest allemaal goed voor is: door iemand die het kan weten (Karl Rahner sj)

Sacramentsdag: Rahner over wie Jezus eigenlijk is

"Wijselijk onwetend" luisteren naar de Geest - Hoe Ignatius onderscheidde

Een God die één en ook drie is. hoe moet je dat in Godsnaam verstaan? - Een uitleg door Nikolaas Sintobin sj

Waarom gezondheid en rijkdom uiteindelijk niet het belangrijkste zijn - Vertrouwen (4/6)