Hoe het komt dat dankbaarheid je opent op de ander - Dankbaarheid 2/11



Voor het tijdschrift Liefke schreef ik een overweging over dankbaarheid. Hier kan je ze lezen in 11 stukjes – 2/11
  
Ik denk dat iedereen het ermee eens is dat dankbaarheid iets positief is. Het is een gevoel dat deugd doet. Dankbaarheid maakt blij. Het doet goed als je dankbaar bent. Dankbaarheid is niet alleen teken van geluk. Het is ook bron van geluk.

Ook duidelijk lijkt me dat je normaliter niet jezelf dankbaar bent. Je bent een ander dankbaar, iets of iemand, buiten je eigen persoontje: een mens, een situatie, een gebeurtenis, God, enzovoort. Zo kan je iemand dankbaar zijn omdat die je geholpen heeft. Je kan je huisdier dankbaar zijn omdat het je zoveel vriendschap geeft. Dankbaarheid kan je ook voelen omdat je gezond of muzikaal bent. Omdat het tijdens je vakantie zo’n mooi weer was. Of nog, omdat je heelhuids uit een verkeersongeluk bent gekomen.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Truus zei…
Dankbaar omdat ik geen Corona heb gekregen,hoop dat dit zo blijft.Ook dankbaren dat op de eerste plaats voor zoon en dochter en de kleinkinderen.
Anoniem zei…
Dankbaar zijn doet inderdaad deugd. Dagelijkse genade neerschrijven, mij daar tenvolle bewust van worden. Het draagt mij. Dank voor zoveel.
Anoniem zei…
Dankbaarheid geeft een omkeer, het laat me dieper beseffen. Voor deze bewustwording ben ik zeer dankbaar omdat veel zo vanzelfsprekend lijkt.
m aj zei…
dankbaar zijn is ook erkennen dat je veel goeds gegeven is
Lode zei…
Dankbaar voor de mooie ouderdom... dankbaar voor de smalle wegeltjes die me voorzichtigheid leerden... voor de diepe verraderlijke maar ook wel verlokkelijke valleien die me de moed bijbrachten om ongeschonden terug te keren... voor de minder hoge en soms te hoge toppen die me dicht bij de Heer brachten en me leerden met alles tevreden te zijn...
Veel dank, broeder Nikolaas voor niet op te sommen diensten.
Bart zei…
Dankbaarheid is heel belangrijk in het leven van een mens? Ik heb daar geen moeite mee, want ik zeg en ik ben altijd dankbaar voor wat men mij doet of geeft of nog zoveel meer. Het is een hele spontane reactie van mij in het werk en het leven van elke dag en dat gaat toch zo spontaan. Het is als (t ware op mijn 'lijf' geschreven. Het is een kracht om anderen blij en gelukkiger te maken of te zoen zijn. Blijven doen je dankbaarheid tonen, want als gelovige ben ik me ervan bewust, dat God deze eigenschap ook in mij gelegd en geschapen heeft. Dank-u-wel voor de beaming.
Marie-Rose zei…
Dankbaarheid voor het leven zelf dat je gegeven is, het bestaan in deze verschijningsvorm. Mijn moeder overleed meer dan 20 jaar geleden aan de vredelijke ALS. De laatste letters die ze met onze hulp op een alfabetkaart aanwees waren MERCI.

Cecilia zei…
Als ik je tekst over dankbaarheid lees... Dankbaarheid ligt vooraan in mijn gedachten. Er zijn zoveel goede gebeurtenissen, vergevingen, inzichten, een dag die zich opent, een vriendschap, Het beleven van de liturgie, als iemand mij in vertrouwen neemt. Dankbaarheid maakt de andere gelukkig. Het geeft een gelukkig wijds gevoelgevoel.Ik vind dat dankbaarheid een van de mooiste gaven die ik kreeg.

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj