Waarom je in vriendschappelijke gesprekken stelselmatige tegenspraak beter vermijdt



In 2014 werd bij Athenaeum  een nieuwe vertaling gepubliceerd van een boek van Baltasar Gracián (1601-1658) , genaamd “Handorakel en kunst van de voorzichtigheid” in een vertaling van Theo Kars. Gracián was een Spaanse jezuïet van wie ondermeer  deze verzameling van 299 aforismen bewaard is gebleven. Vele getuigen van grote mensenkennis en wijsheid. Vele andere kunnen schokken door hun cynisme en opportunisme. Je vindt er de subtiliteit van Ignatius van Loyola in terug. De evangelische gedrevenheid is echter vaak ver te zoeken.


135. Niet altijd met tegenwerpingen komen. Door stelselmatige tegenspraak krijgen wij de naam dwaas en onaangenaam te zijn. Ons gezond verstand moet ons voor die zucht behoeden. Het kan weliswaar van vindingrijkheid getuigen overal bezwaren tegen te ontdekken, maar wie dit aanhoudend doet, toont dat het hem aan verstand ontbreekt. 

Zulke mensen maken van het prettigste gesprek een kleine oorlog, en zijn daardoor meer de vijanden van hun vrienden dan van de buitenwereld. In de zachtste hapjes voelt men het best de graat die erin steekt; dezelfde uitwerking heeft tegenspraak tijdens genoeglijke gesprekken. Dergelijke mensen zijn schadelijke dwazen, die grofheid aan domheid paren.

Baltasar Gracián sj



Reacties

Ik ga het altijd uit de weg.
Kritiek is vaak erg negatief, ik heb het advies gekregen: negeren, want een enkeling wil wel eens op je af reageren, zelfs je kinderen. (Omgaan met autisme blijft heel moeilijk).
Anoniem zei…
Hier valt veel over te zeggen. Kritisch zijn vind ik iets anders dan tegenspraak ontvangen of geven. Beiden is voor mij niet zo weggelegd.Elkaar scherp houden heeft iets positiefs, wanneer ik iets te melden heb op het verhaal van de ander dan doe ik dat, wanneer ik denk dat dit geen zin heeft dan laat ik dat. Ik kan moeilijk omgaan met tegenstellingen.Het leerproces is dat de draad van vriendscap verschillende rekbaarheden heeft.
Truus van Dam zei…
Van mij mag iemand ook kritiek hebben als deze opbouwend is.Een geprek probeer je altijd leuk te houden maar soms lukt dat niet.

Meest gelezen

Een verrassend TV-gesprek met Nikolaas Sintobin sj en Etienne Vermeersch over de verkiezing van paus Franciscus

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren - citaat

De toespraak van 4 minuten die ervoor zorgde dat Bergoglio werd verkozen tot paus - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Wat maakt vasten tot christelijk vasten? Nikolaas Sintobin sj legt het kort en bondig uit - video

Paus Franciscus ongezouten: over de ravage die een snelkookpan kan aanrichten - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Wie is Jorge Maria Bergoglio: "Ik ben een gewiekste zondaar" - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben: citaat

Paus Franciscus over de enige zekerheid die hij heeft - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben - citaat