De soms pijnlijke kant van het bidden met het vijfde evangelie (2/3)


Ignatius stelt voor om minstens één maal per dag tijd uit te trekken voor het levensgebed. Zelf spreekt hij van gewetensonderzoek. Andere benamingen zijn bewustzijns- of aandachtsonderzoek, of nog “bidden met het vijfde evangelie” Het gaat over een moment van biddende stilte om terug te blikken op de voorbije tijd, aan de hand van drie puntjes : dank u, sorry en aub.

2. Sorry
                                  
Na gedankt te hebben, wordt het zinvol om ook te kijken naar de schaduwzijden van je bestaan: wat is er niet goed verlopen in de  voorbije periode? Wat heeft er op het niveau van de diepere affectieve bedding leegte, droefheid, onrust nagelaten? Waar ben je geen bron van leven geweest, maar heb je eerder iets van “dood” aangereikt of ervaren.

In de mate dat je groeit in het dankbare bewustzijn dat God aanwezig en werkzaam is in je leven wordt het mogelijk om op zoek te gaan naar je weigeringen om in te gaan op Zijn uitnodiging en om vergeving te vragen. Wie dankbaar in het leven staat heeft vaste grond onder de voeten en geen schrik om de plaatsen van dood in zijn leven onder ogen te nemen. 

De vrucht van deze vraag om vergeving is berouw. Berouw betekent dat je er naar verlangt bij te sturen; nog anders gezegd dat je verlangt naar méér leven want dichter bij God.


Reacties

e.harland-hazebroek zei…
Nog altijd moeite niet er mee te beginnen, afremmen en opnieuw, eerst danken.
Eerlijk bidden is alles delen met God, geen grote woorden.
Truus van Dam zei…
Het is toch de normaalste zaak als je sorry zegt voor ietswat niet goed ging. Tegenover God is het iets makkelijker Hij is er toch wel voor ons.. Ook om Hem kun je niet heen.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen