Leren bidden met het vijfde evangelie (1/3)




Ignatius stelt voor om minstens één maal per dag tijd uit te trekken voor het levensgebed. Zelf spreekt hij van gewetensonderzoek. Andere benamingen zijn bewustzijns- of aandachtsonderzoek, of nog “bidden met het vijfde evangelie” Het gaat over een moment van biddende stilte om terug te blikken op de voorbije tijd, aan de hand van drie puntjes : dank u, sorry en aub.

1. Dank u

Eerst je herinneren wat in de voorbije dag reden is om te danken, hoe klein of onbenullig ook. Je bewust worden van datgene dat leven, vreugde, rust, volheid …  heeft gebracht.  Het gaat hier  over sporen van leven. In de mate dat je je er bewust van wordt dat een ervaring, persoon, gewoonte … je doet groeien in je menszijn zal je er ook voor kunnen kiezen om  dat soort ervaringen meer plaats toe te  kennen in je leven.

Deze eerste fase is de belangrijkste.  Danken betekent  immers dat je je heel uitdrukkelijk gaat plaatsen in verbondenheid met Diegene waarvan je gelooft dat Hij het leven geeft. In het Frans spreekt men van “rendre grâce” : het suggereert dat je iets teruggeeft van een genade die je voordien gekregen hebt. Biddend danken is erkennen dat je niet zelf aan de oorsprong ligt van je bestaan. Maar dat dit je voortdurend zo maar wordt aangeboden. Hoe meer je kan danken, hoe meer je elk ogenblik van de dag kan beleven als een uitnodiging om dichter te komen bij God.

Indien je weinig tijd hebt kan je je beperken tot het danken. 

Reacties

e.harland-hazebroek zei…
Bidden is eigenlijk gewoon praten met Jezus, niet alleen de gebeden "died maar loslaten en danken voor de natuur, vriendschap, veiligheid etc. etc., maar ook vragen met aandacht.
Ja: dank sorry en Please!!!!
In de morgen en in de avond dank ik voor alles wat ik van Hem mocht verkrijgen en vraag voor de dag leiding in mijn handelingen.Door de dag heen gaan er heel veel pijltjes omhoog van dank Bij de dingen die ik niet alleen kan roep ik dan ook zijn hulp in dan krijg ik die ook en dank ervoor .Inderdaad, is bidden een gesprek met God Jezus:
dat doet een mens goed .
Truusvan Dam zei…
Voor mij is God overal, heb net in de tuin gewerkt en dan zie je hoe alles groeit , dan ben je ook dicht bij Hem vooral als je alleen werkt. En je dankt voor het eten en als je gaat slapen.Zijn Aanwezigheid is er altijd.
Ingrid Hoet zei…
Als je dit kan opbrengen in en ondanks moeilijke tijden dat start uw dag anders en creëer je een positieve energie die je helpt om te "bewegen"!

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj