Verschil en gelijkenis tussen Jezus en de duivel - een interpretatie van Nikolaas Sintobin sj

“Schaam jij je niet? Elke keer opnieuw lieg jij.” Een vader valt uit tegen zijn puberzoon. Op heterdaad betrapt, krimpt de jongen ineen. Een stemmetje in hem fluistert: ‘Papa spreekt de waarheid. Ik ben echt een leugenaar. Ik zal hier nooit van af raken.’

Paulus schrijft dat ‘de liefde haar vreugde vindt in de waarheid’. Inderdaad, Jezus spreekt de waarheid. Dat doet de duivel echter ook. Hij is er een meester in de fouten van de mens aan de kaak te stellen. Hij doet dit om te kleineren en te beschadigen. Voor we het weten, laten we ons door hem op sleeptouw nemen. Woede-uitvallen, zoals van deze vader, zijn perfecte valstrikken waarlangs de duivel mensen weet te vangen. Ook Jezus confronteert ons soms met aspecten van de waarheid die moeilijk zijn om horen. Het grote verschil is dat Jezus dit doet om ons te doen helen en groeien. Hij laat zich leiden door liefde. Het feit dat we weten en voelen dat Jezus naar ons toekomt vanuit liefde, maakt het mogelijk Zijn waarheid te ontvangen. Met ons hart weten en voelen we immers dat Hij van ons houdt, ook als Hij een lastige boodschap voor ons heeft.

 Soms moet je een lastige boodschap overbrengen, thuis of op het werk. Vaak gaat het dan over zaken die je ergeren en die je boos maken. Dikwijls terecht. Probeer even ter plaatse halt te houden. Net zolang, tot de ergernis of de boosheid is gaan liggen. Als je merkt dat je opnieuw van je huisgenoot of collega kunt houden, ga dan met hem of haar in gesprek over dat heikele onderwerp. Het wordt vast een mooi en opbouwend gesprek.

Nikolaas Sintobin sj


Reacties

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)